FIRA: el ginebre és el protagonista del Mercat de les Espècies

6è Mercat de les Espècies d’Argençola. Ginebró.

Data: 11 de juny 2016

Lloc: Argençola (Anoia, Barcelona).

Contingut: fira i activitats dedicats a l’alimentació saludable, salut i remeis, esport, espècies silvestres i cultivades, aprofitament, espècies del bosc i productes de la terra. Aquest any té com a protagonista el ginebró (Juniperus communis L.)

Programa:

DURANT TOT EL DISSABTE

  • Activitats: A partir de les 8 del matí i fins ben entrada la nit.
  • Parades del Mercat: de les 10 del matí fins a les 8 del vespre.
  • Exposició dedicada a les espècies, i en concret al Ginebró, el seu paper en la gastronomia i en la salut: “Del ginebró a la ginebra i l’antic oli de ginebró”.
  • 1er Concurs de fotografia a Instagram amb #mercatespecies.
  • Podreu comprar espècies per fer els vostres gintònics a la taula de l’organització.
  • Espai de Teràpies Naturals: de les 10 del matí a les 8 del vespre.
    · Mostra “Aromes i remeis”.
  • PORTES OBERTES dels productors locals al llarg del dia:
    – ECOPLANTER: matí de 8 a 2 del migdia. Hivernacle a la Carretera d’Argençola, km 2.
    – JOSEP MESTRE – AGRICULTURA ECOLÒGICA: a les 11 del matí, visita al molí i els camps.
    – CAL SERRATS, a la 1 del migdia, visita a la granja i reconeixement de grans, palles i farratges. Camí d’Argençola a Clariana km 1,5.

Sortida de reconeixement de flora a Carbasí (inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000).

  • Horari: 8 a ¾ de 10 del matí.
  • Lloc de trobada: directament a l’entrada de Carbasí. Es prega puntualitat.
  • A càrrec d’Esteve Padullés – guia d’espais naturals.
  • Inscripció: info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com (indicant: nom, telèfon i correu electrònic)
  • Preu: 5 euros

Jornada Tècnica de la PATT “Botànica a la cuina. Espècies, herbes i flors”.

  • Horari: De ¾ de 9 a ¾ de 2 del migdia
  • Lloc: Església de Sant Llorenç
  • Modera la Jornada: Astrid van Ginkel de Fitomon.
  • Inscripció: info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com (indicant: nom, telèfon i correu electrònic)

Inauguració de l’exposició “Del ginebró a la ginebra i l’antic oli de ginebró”

  • Horari: A les 10:00 h.

6è CONCURS DE SALS AROMÀTIQUES.

  • Horari: 11-13:00 h (recepció de les sals). 13-14:00 h (valoració de les sals per part del jurat). 15:45 (proclamació del guanyador i lliurament de premis).
  • Lloc: taula de l’organització i Plaça Mariano Mestre

Tast d’espècies condimentaries d’Argençola

  • Horari: A les 11 del matí i a les 12 del migdia.
  • Lloc: Sala Local Social d’Argençola.
  • A càrrec de: Marc Talavera Roma – Col·lectiu Eixarcolant / Universitat de Barcelona. Biòleg especialista en etnobotànica.
  • Contingut: Es tastaran espècies d’Argençola (farigola, romaní, etc., unes 10 herbes aromàtiques fresques i/o seques) amb l’objectiu d’avaluar dues coses: si són conegudes i quina és la que agrada més.
  • Inscripció: info@fitomon.com o associacioeltrill@gmail.com (indicant: nom, telèfon i correu electrònic)

L’alquímia de les espècies

  • Horari: 16:00-19:00 h
  • Lloc: davant la porta del Bar
  • Contingut:
    Elaboració de Ginebra mitjançant una destil·lació alcohòlica clàssica tradicional de vegetals en maceració, entre ells el ginebró (Juniperus communis), aromatitzat amb altres espècies Acabarem amb una degustació de la Ginebra obtinguda. A càrrec de Bruno Arnavat Queralt, Enginyer Tècnic en Química Industrial i Enòleg.
    Obtenció d’Oli essencial dels fruits de ginebró (Juniperus communis) mitjançant un destil·lador de columna. Acabarem explicant per a que pot servir aquest oli essencial i quins preparats i aplicacions se’n deriven. A càrrec de Roser Casellas, experimenta i divulga l’ús de plantes perennes comestible en clima mediterrani.
    Elaboració de l’anomenat Oli de ginebró obtingut per pirogènesi a partir del càdec (Juniperus oxycedrus). A càrrec de CAT PATRIMONI amb la participació de Pere Tardà, Antonino Mestres i Meritxell Tardà. A ¾ de 8 del vespre farem un taller de les aplicacions d’aquest oli.

“Taller d’elaboració de remeis d’ús tòpic en humana i veterinària amb oli de Càdec”

  • Horari: 19:45-20:45 h
  • Lloc: Sala Local Social d’Argençola
  • Contingut: Un cop obtingut l’oli de càdec (Juniperus oxycedrus) es realitza aquest taller on es farà una demostració per tal d’explicar quins usos pot tenir aquest oli de càdec i preparar algun remei: Xampú de càdec, Alcoglicerat de càdec, Pomada de càdec.
  • A càrrec de: Judith Ramírez.
  • Inscripcions: taula de l’organització

Taller “Cuina viva amb espècies”

  • Horari: 16:00-17:30 h
  • Lloc: Sala Polivalent de l’Ajuntament
  • Elaboració de:
    – Crackers de gira-sol amb formatge d’ametlles amb pebre de colors i romaní
    – Sorbet de pinya i nabius a l’aroma d’espígol
    – Crema cremada de taronja al safrà amb festucs
    – Brownie en estat pur amb clau, canyella i nou moscada
  • A càrrec de: Sandra Galvé – Naturòpata, assessora nutricional i especialista en dietètica natural, cuina vegetariana i alimentació viva.
  • Inscripcions: taula de l’organització

Xerrada “Propietats de les espècies, les seves vitamines, minerals i principis actius”

  • Horari: 17:45-18:45 h
  • Lloc: Sala Polivalent de l’Ajuntament
  • A càrrec d’: Elisenda Carballido, dietista nutricionista i col·laboradora de Botanical online.

Taula rodona: “Les desconegudes i desaprofitades herbes dels marges. Tancar el cercle de la transmissió. De l’etnobotànica al consumidor”.

  • Horari: 18:45 – 19:45 h
  • Lloc: Sala Polivalent de l’Ajuntament
  • Intervenen:
    – Esteve Padullers, guia d’espais naturals.
    – Montserrat Enrich, de Gastronomia Salvatge i Natura Comestible.
    – Santi Soto, formador i assessor en agroecologia. El Vergel de las Hadas.
    – Carme Bosch, divulgadora d’etnobotànica aplicada i mestra artesana.
    – Judith Ramírez, aprenent Remeiera, cofundadora del projecte “Les Remeieres”.
  • Moderadora: Ester Risco, doctora en farmàcia. Secretària de la SEFIT.

GINTÒNIC NOCTURN

  • Horari: 21:00 h
  • Lloc: plaça Mariano Mestre
  • Contingut: TAST DE GINTÒNIC i taller de preparació de Gintònics Catalans amb espècies. Sopar de Xai d’Argençola amb l’Asador Mòbil Argentí i coques vegetals del Forn de Jorba.
  • A càrrec de: David Urgell amb al col·laboració de Gin NUT.

I més activitats…

Més informació

 

 

 

 

 

(Visited 119 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *