PROJECTE: comença el project ValuePAM que vol valoritzar la recol·lecció d’espècies medicinals

logo-sudoeFoto de Grupo_valuepam

Valorització de les plantes aromàtico-medicinals silvestres: Gestió sostenible de la biodiversitat vegetal i desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals de l’espai SUDOE- ValuePAM –

Ha arrancat oficialment el projecte de valorització de les plantes aromàtiques i medicinals “ValuePAM”, a través d’una jornada d’iniciació que va tenir lloc dimarts passat, 11 d’octubre, a la seu del beneficiari principal del projecte, l’Associação de Defesa do Património de Mértola (ADPM), a Portugal.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), és soci d’aquest projecte que es desenvoluparà en espais protegits i zones de la Xarxa Natura 2000 a Andalusia, Catalunya, Portugal i França. A més, integren el partenariat la Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio de la Junta de Andalucía, la Fundación Espacios Naturales de Andalucía, ANDANATURA, el Centro de Excelência para a Valorização dos Recursos Mediterrânicos (CEVRM, Portugal), el Conservatoire Botanique National des Pyrénées et de Midi-Pyrénées (CBNPMP, França) i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes (PNRPC, França).

Millorar la rendibilitat del sector de les PAM. ValuePAM és un projecte cofinançat en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del programa Interreg SUDOE (Programa de Cooperació Interreg V-B Europa Sud-occidental). El seu objectiu és millorar la gestió, planificació i posada en valor de les PAM i el seu ús com a eina de diversificació econòmica i desenvolupament sostenible dels espais naturals i zones rurals, i transferir els resultats obtinguts a les institucions públiques i privades implicades en la gestió del recurs.

Per això, el projecte durà a terme accions de caracterització de les PAM en els espais implicats, així com anàlisis d’espècies. A Catalunya es treballarà amb genciana (Gentiana lutea) i te de roca (Jasonia saxatilis), mentre que les espècies seran diferents a les altres zones.

També es desenvoluparan plans de gestió i vàries experiències pilot, una de les quals es desenvoluparà a Catalunya i França per a extrapolar models de gestió de l’aprofitament d’espècies silvestres com ara la genciana (Gentiana lutea).

El projecte es desenvoluparà fins el 2018 i incidirà en diferents espais naturals protegits de les regions SUDOE sòcies del projecte: els 24 espais integrats a la RENPA (Red de Espacios Naturales Protegidos de Andalucía), el Parque Natural do Vale do Guadiana en Bajo Alentejo, el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes; el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí Moixeró; així com en vàries àrees naturals incloses a la Xarxa Natura 2000.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *