La FAO i TRAFFIC uneixen forces per avaluar les dades disponibles sobre les plantes aromàtiques i medicinals (PAM) més emblemàtiques per tal de millorar la visibilitat dels productes forestals no fusters en les estadístiques forestals, donar suport a un seguiment més sistemàtic de les PAM i informar de les polítiques i preses de decisions associades, amb l’objectiu final de valorar la sostenibilitat de les cadenes de valor basades en els PAM que serveixi per millorar els mitjans de vida i conservar la diversitat vegetal.
Actualment, centenars de milions de persones depenen de les PAM per guanyar-se la vida, i centenars de milions més consumeixen aquests productes o ingredients cada dia (TRAFFIC, 2019). Se sap que més de 30.000 espècies vegetals tenen usos medicinals o aromàtics ben documentats, i més de 1.000 d’aquestes estan al comerç internacional, principalment com a ingredients alimentaris i de productes de benestar. El grup especialista de plantes medicinals de la UICN estima que al voltant del 20% de les espècies vegetals avaluades a la llista vermella estan amenaçades d’extinció en estat salvatge. La sobreexplotació, impulsada pel comerç comercial, així com el canvi d’hàbitat a causa de la conversió i els impactes del canvi climàtic són principals amenaces. Les dades incompletes sobre aquests productes, així com els mètodes pràctics per avaluar la sostenibilitat de la recol·lecció i el comerç de les PAM, amenacen tant els mitjans de vida com la diversitat vegetal i els hàbitats en general.
Contacte: giulia.muir@fao.org and anastasiya.timoshyna@traffic.org.
Font: Non-wood forest products. FAO. 18 de desembre 2019.
A la 18a Conferència de les parts a la Convenció sobre comerç internacional d’espècies en perill d’extinció de fauna i flora silvestres (CITES) duta a terme el 27 d’agost 2019 a Ginebra (Suïssa) es va constatar que la llista vermella de la IUCN només cobreix el 7% de les 3.000 espècies medicinals comercialitzades al món, de les quals un 20% estan amenaçades. CITES ha fet un seguiment de 800 espècies, de les quals hi ha hagut un comerç legal d’uns 25 milions de kg de PAM silvestres entre el 2006 i 2015.
Les espècies amb majors volums comercialitzats són:
• Candelilla Euphorbia antisyphilitica, emprada en llapis de llavis i altres productes d’alt consum
• African Cherry Prunus africana, usada com a medicinal
• Aloe spp., utilitzada àmpliament com a ingredient medicinal, alimentari i cosmètic
• Dendrobium spp, orquídies emprades per ús medicinal i cosmètic
• Agarwood Aquilaria spp, popular en encens, aromateràpia i cosmètica
• and Jatamansi Nardostachys grandiflora usada per cosmètica, alimentació i medicina.
Els països exportadors clau de PAM silvestres són Mèxic, Camerun i Àfrica del sud, i els principals importadors: França, EE.UU., Japó, Alemanya i Espanya.