El llentiscle és una planta silvestre autòctona de la flora mediterrània que habitualment s’utilitza en productes decoratius o ornamentals, però que també pot tenir sortida en el mercat farmacològic i cosmètic. Tot i ser una planta especialment preuada a diversos països del nord d’Europa, a Collserola, la preocupació en els últims anys ha anat en escreix per la seva extracció en grans quantitats.
Durant els darrers mesos, diversos veïns de la zona han aixecat el crit al cel davant l’arribada de furgonetes que descarreguen equips de gent a primera hora del matí i són recollits al migdia amb les bosses plenes de llentiscle. Una situació similar que també s’està reproduint a diversos boscos de les comarques del litoral català arran de l’extracció d’aquesta espècie floral.
Des del Parc Natural de Collserola admeten ser conscients d’aquesta realitat. No obstant això, es mostren contraris a qualificar-ho com a “espoli” i prefereixen emprar altres expressions com “aprofitament al·legal i no regularitzat“. Ara bé, asseguren que aquests fets no són novetat i que es repeteixen des de fa més d’una dècada sobre una planta “molt abundant”. Cal assenyalar que tota la serra de Collserola és un entorn protegit i que prop del 70% dels boscos són de propietat privada. Per tant, en qualsevol cas es necessitaren permisos per extreure el llentiscle d’aquests terrenys.
D’altra banda, asseguren que quan reben albiraments d’aquests grups de gent es posen en contacte immediatament amb Agents Rurals i la policia per posar-hi fre. Mossos reconeix que es tractaria d’una sèrie de bandes organitzades que es mouen en un marc “al·legal” localitzant ubicacions de llentiscle arreu del país per després fer-ne una poda superficial de l’arbust i transportar-lo al nord d’Europa, principalment a Holanda i als Països Baixos.
Exposen que la planta no és una espècie protegida i que, actualment, hi ha poca base jurídica per sancionar aquesta pràctica. No obstant això, quan aconsegueixen aturar un d’aquests equips, habitualment tenen més força per actuar imputant-los un delicte contra els drets dels treballadors, ja que en la majoria de casos aquests són immigrants sense contracte amb condicions paupèrrimes ni remuneracions adequades. En cas d’enxampar-los in fraganti, el llentiscle es comissa i s’envia a compostatge.
Autor: Sergi Baixas. Font: Nació Digital, 16 de juliol 2021