Botànica gastronòmica i culinària. Quines són, d’on vénen i com s’usen les plantes que mengem i bevem
Dates: 20 de gener al 24 de març de 2015. Dimarts de 10:00 a 12:00 h.
Lloc: Casa Jeroni Granell, Avinguda Gran Via 582, Barcelona.
Contingut: curs teoricopràctic de 10 sessions de dues hores cadascuna que relaciona la botànica, i especialment l’etnobotànica, amb la cuina i la gastronomia fent un èmfasi especial en les plantes silvestres i races locals, passant per l’explicació dels centres d’origen de les plantes. De les dues sessions pràctiques previstes, una serà una pràctica culinària utilitzant algunes de les plantes estudiades durant el curs, i l’altra, consistirà en una sessió de treball de camp en la qual es recolliran algunes plantes i es realitzarà una entrevista etnobotànica. Aquest curs va adreçat tant a professionals com a alumnes que estiguin interessats en la botànica i en la cuina i la gastronomia, així com al públic en general
Programa:
- 1a. Botànica i etnobotànica.
- 2a. Caracterització de les espècies vegetals.
- 3a. Botànica alimentària.
- 4a, 5a i 6a. Les plantes usades en alimentació i els seus centres d’origen.
- 7a. Races locals i ancestres silvestres de les plantes cultivades.
- 8a. Plantes alimentàries silvestres autòctones.
- 9a. Pràctica de camp.
- 10a. Pràctica culinària amb Carme Ruscalleda.
A càrrec de:
- Dr. Joan Vallès Xirau, catedràtic de Botànica de la Universitat de Barcelona
- Dra. Teresa Garnatje Roca, científica titular de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB-CISC-ICUB)
- Dr. Ugo D’Ambrosio Palau, doctor en Etnobiologia, col·laborador del grup de recerca en etnobotànica de la Universitat de Barcelona
- Sr. Daniel Vitales Serrano, llicenciat en Biologia i Ciències Ambientals, doctorand, col•laborador del grup de recerca en etnobotànica de la Universitat de Barcelona
- Sra. Airy Gras Mas, llicenciada en Biologia i màster en Biodiversitat, col·laboradora del grup de recerca en etnobotànica de la Universitat de Barcelona
Preu: 140 € (115€ per la Comunitat de l’UB – Universitat de Barcelona)
Organitza: EtnobotCat dins del programa Gaudir UB de l’Àrea de Formació Complementària de la Universitat de Barcelona.