2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades
Plantes silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals
Data: 25 i 26 de març 2017
Lloc: Igualada (Barcelona)
Contingut:
Des del col·lectiu Eixarcolant i la Universitat de Barcelona s’organitza la 2A JORNADA GASTRONÒMICA I FIRA DE LES PLANTES OBLIDADES que es durà a terme el cap de setmana del 25 i 26 de març del 2017 a Igualada. La jornada convertirà la ciutat en la capital catalana dels usos tradicionals de la vegetació, ja que amb aquesta segona edició es reafirma com a referent del sector, tant a nivell català com estatal.
A la Jornada es vol donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació, transmesos de generació en generació durant segles i que ara estan en greu perill de desaparició. Es vol fer demostrant que aquests coneixements, degudament adaptats al context actual, són els fonaments a partir dels quals innovar i transformar el model agroalimentari actual.
La Jornada Gastronòmica i Fira de les Plantes Oblidades dels dies 25 i 26 de març es desenvoluparà principalment a dos espais interiors (Espai Cívic Centre i Casal del Passeig) i també als espais exteriors al llarg dels carrers i places que connecten aquestes dues localitzacions.
Aquesta Jornada reunirà referents a nivell català en matèria de plantes silvestres comestibles i de varietats agrícoles tradicionals. Hi haurà la possibilitat única de tastar diferents productes elaborats amb espècies silvestres (amanides, verdures, truites, melmelades i altres dolços i finalment plats de cullera); de participar en xerrades, tallers i jocs per descobrir quines característiques tenen aquestes plantes i què podem fer amb elles; d’assistir a taules rodones i trobades sectorials per parlar sobre el passat present i futur dels usos tradicionals de la vegetació i intercanviar experiències; de degustar un dinar elaborat amb plantes silvestres com a ingredients principals; de realitzar sortides etnobotàniques i de passejar per la fira de productes silvestres on descobríeu i podreu comprar i tastar productes alimentaris fets amb aquestes espècies silvestres entre moltes d’altres activitats.
Programa:
25/03/2017
- Sortida etnobotànica.
- Inauguració de la Jornada
- Tast de productes elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals.
- La plaça del tast.
- Com podem recuperar l’ús de les plantes silvestres i de les varietats tradicionals oblidades? Cicle de xerrades tècniques i divulgatives.
- Avui en dia, què en fem de les plantes oblidades? Presentació de projectes que treballen amb plantes silvestres i varietats tradicionals.
- Fira de productes silvestres i varietats tradicionals oblidades i Tastafira.
- Tallers, per tots els públics i per infants.
- Us escolto avis, teniu molt per explicar-me! Un homenatge a la gent gran i un espai on aprendre directament d’aquells pels qui mai hi ha hagut plantes oblidades.
- I això, com ho cuino? Demostracions de cuina amb plantes silvestres i varietats tradicionals.
- Unes plantes que fa dècades que hem deixat d’utilitzar pretenem ara que esdevinguin quotidianes? “Ens hem begut l’enteniment!” O “Ens hem begut l’enteniment?” Taula Rodona i debat.
- Exposició de llavors i Projecte “Guardians de llavors”
- Exposició de plantes silvestres i varietats tradicionals.
- I més activitats gastronòmiques i lúdiques…
26/03/2017
- Trobada sectorial.
Organitza: Col·lectiu Eixarcolant
Contacte: Marc Talavera Roma, 690 373 980, info@eixarcolant.cat