El reconeixement de l’ús culinari i de la comercialització de plantes silvestres és una de les assignatures pendents de la Unió Europea i, d’una manera especial, de l’Estat espanyol. Hi ha moltes plantes que, si bé s’han fet servir tradicionalment, legalment no es poden vendre com a aliment, i tampoc es poden aplicar com a ingredient de preparacions alimentàries. Això és perquè moltes d’aquestes plantes no estan incloses a cap llista que n’autoritzi aquests usos.
El Col·lectiu Eixarcolant, de la mà d’Astrid van Ginkel (FITOMON) ha aconseguit que cinc d’aquestes plantes s’incloguin al catàleg Novel Food amb l’estatus No Novel Food (és a dir, “No són aliments nous”). D’aquesta manera s’han legalitzat els fruits, les fulles i les flors de la Malva sylvestris, les fulles i les tiges tendres de la Silene vulgaris (els colitxos), el pecíol i el nervi central de les fulles basals del Scolymus hispanicus (el cardellet), les fulles i les tiges del Sonchus oleraceus (el lletsó) i les fulles de l’Urtica urens (l’ortiga petita).
Hi ha una sèrie d’espècies que, si bé se sap que són comestibles perquè s’han fet servir en la cuina tradicional, no estan protegides per la llei, bé sigui per desconeixement o perquè han desaparegut de l’imaginari culinari. Per tant, fora d’un paraigües legal, ni es poden comercialitzar, ni es poden fer servir com a ingredients per a l’elaboració d’altres productes. Ara s’ha aconseguit la inclusió de les primeres 5 plantes, i es preveu anar treballant amb moltes altres. Eixarcolant en té 300 identificades que consideren que també s’hi haurien d’incorporar, de les quals 73 són prioritàries.