L‘Observatori Forestal de Catalunya ha actualitzat les dades de la superfície de cultiu de plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya, que actualment arriba a les 590,71 hectàrees, un 16% més respecte a l’any passat.
El principal cultiu continua sent el julivert (Petroselinum crispum), que ha incrementat un 19% respecte a l’any anterior i segueix la tendència alcista dels darrers anys, que ha passat de les 55 ha el 2017 a les 239 ha el 2021. De les espècies que es destinen al mercat d’herba fresca condimentària, en destaquen també la menta amb 57 ha (+28%), el coriandre amb gairebé 42 ha (+13%) i el fonoll amb 39 ha (- 26%). En menor mesura, l’anet se situa a les 3,2 ha (+34%) mentre que l’alfàbrega ha sofert un decreixement del 30%, no arribant a les 2 ha el 2021. En total el 2021 s’han conreat 382,6 ha d’herba fresca condimentària.
Pel que fa a la resta d’espècies, es destinen principalment a l’obtenció d’herba seca (sigui per herboristeria o per condimentació) i també per olis essencials (principalment lavandes i lavandins, tot i que hi ha poques instal·lacions de destil·lació a Catalunya). En total sumen 208,1 ha el 2021 (+25%).
S’observa que la gran majoria d’explotacions declaren la producció de diverses espècies, sense destacar-ne cap com a principal: 95,5 ha (+13%) d’herbes aromàtiques herbàcies i 2,2 ha (+28%) d’herbes aromàtiques llenyoses,
Pel que fa a les espècies declarades a la DUN com a conreus principals el 2021, continua al davant el llúpol (Humulus lupulus) amb 27 ha (21%), destinat a l’obtenció de les flors per l’aromatizació de cervesa. Algunes espècies han sofert un retrocés important (-25%), com ara el safrà (Crocus sativus) quedant-se en les 15,3 ha, mentre que les lavandes i lavandins (Lavandula sp.) han trencat la seva tendència, incrementant un 55% la superfície i arribant a les 13,1 ha. La tarongina (Melissa officinalis) s’ha mantingut amb 12,7 ha (-4%). Destaquem també l’entrada en escena de la camamilla (Matricaria chamomilla), que ha passat de 0,2 ha a 7,1 ha.
Cal esmentar que han desaparegut els conreus de marduix_Origanum majorana i orenga_Origanum vulgare, però s’han recomptat noves superfícies de comí_Cuminum cyminum (4,9 ha), d’estragó_Artemisia dracunculus (0,67 ha) i de sempreviva_Helichrysum (0,36 ha).
Algunes espècies es declaren com a producte secundari de l’explotació. Així doncs, 57,7 ha dedicades principalment a les hortalisses (cebes, calçots, porros, col, coliflor, enciams, etc.), també cultiven subsidiàriament julivert, fonoll i coriandre.