Les micotoxines creixen de forma natural en cereals, cafè, fruits dessecats o vi, essent compostos tòxics la presència dels quals es controla legalment per evitar problemes de salut. Eliminar-los de forma completa es molt complex, de forma que la normativa europea fixa uns continguts màxims.
Una de les micotoxines més avaluades per la seva toxicitat és l’ocratoxina A (OTA), produïda pels fons Aspergillus i Penicillium. Aquests darrers estudis realitzats han detectat continguts molt elevats en espècies i en regalèssia importades de països externs a la UE.
Amb la finalitat de protegir la salut pública, les autoritats sanitàries han fixat nous nivells més segurs, tot i que els límits s’aplicaran esglaonadament (30 micrograms/kg fins juny 2012 i 15 micrograms/kg a partir del juliol 2012) per a que no s’interrompi el comerç, essent obligatoris per Myristica fragrans (nou moscada), Zingiber officinale (gingebre), Curcuma longa (cúrcuma), Piper nigrum (pebre negre i blanc) i les espècies del gènere Capsicum (pebre vermell, bitxo).
En el cas de l’extracte de regalèssia (Glycyrrhiza glabra i G.inflata), emprat en infusions, s’estableix un contingut màxim de 20 micrograms/kg, mentre que en begudes i confiteria el límit es de 80 micrograms/kg.
FONT: Marta Chavarrías, Consumer Eroski, 18 març 2010