El cultiu del llúpol (Humulus lupulus L.) és objecte d’interès creixent durant els darrers anys a Catalunya com a conseqüència de l’impuls del sector de la producció local de cervesa. La necessitat d’abastiment aliè d’extracte de llúpol comercial suposa un input a considerar en els costos de fabricació i, alhora, una certa limitació per a l’experimentació amb nous aromes i sabors i les noves variants de cervesa que se’n poden derivar.
La possibilitat de producció autòctona del llúpol a emprar en la fabricació de cerveses artesanals a Catalunya ha obert la curiositat i l’interès per aquest cultiu a casa nostra, on el sector pot trobar en aquesta producció local un atractiu i un valor afegit importants en el producte elaborat final.
Recollint aquesta inquietud i la demanda d’informació sobre el cultiu per part del sector de la producció local de cervesa, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries van posar en marxa l’any 2016 una petita plantació experimental de llúpol a la comarca del Solsonès per poder generar informació sobre les particularitats d’aquest cultiu i les seves possibilitats d’implantació a Catalunya. Aquest article ofereix les principals dades, experiències i observacions recollides en aquesta plantació durant aquests anys.
En aquest article, a càrrec d’Antoni López i Josep Anton Betsebé de l’IRTA de Lleida hi trobareu la següent informació:
- Situació actual del cultiu del llúpol a Catalunya
- Zones de Catalunya potencialment més favorables al cultiu
- Plantació experimental DACC-IRTA: experiències i resultats
- Viabilitat del cultiu en producció ecològica