ARTICLE: el bosc invisible o què hi ha darrera les aromes?

Un passeig entre sureres i pins, un dia de calor, també ens permet apreciar un altre bosc invisible: l’olor embriagadora és una clara indicació que les plantes emeten a l’aire grans quantitats de compostos orgànics volàtils. L’isoprè és el compost emès en majors quantitats. Sembla que emetre’n ajuda l’aparell fotosintètic de les fulles a recuperar-se d’episodis breus de temperatures superiors a quaranta graus. Aquestes temperatures poden assolir-se en fulles exposades directament al sol fins i tot en climes temperats. Després de l’isoprè, les plantes emeten grans quantitats de terpenoides. Els terpenoides són un grup molt gran i divers de compostos orgànics derivats de l’isoprè. La maquinària bioquímica de les plantes acobla molècules d’isoprè de diverses maneres i, després, modifiquen les molècules resultants per donar desenes de milers de substàncies. Entre aquestes, els monoterpenoides, derivats de l’acoblament de dues molècules d’isoprè, són importants a la cuina, donat que són els principals components de les aromes de moltes plantes.

El sabor distintiu de les herbes aromàtiques és el resultat de la contribució de distints components volàtils. Les plantes d’espècies diferents generen, en principi, barreges específiques de compostos volàtils. Però, fins i tot en plantes d’una mateixa espècie, les diferències genètiques i les diferents condicions ambientals (clima, geologia) donen lloc a barreges diferents i, en aquestes, predominen els monoterpenoides. En el romaní trobem eucaliptol, pinè, terpineol, borneol, mircè i càmfora; en el timonet, pinè, cimè, linalol i timol; a l’orenga, carvacrol i timol; al llorer, eucaliptol, pinè, linalol, eugenol i metil-eugenol. Així doncs, emprant combinacions de diferents herbes aromàtiques, el que estem fent és combinar diferents monoterpenoides.

Una característica d’aquests compostos és que tenen activitat biològica. És normal: aquestes substàncies les fan servir les plantes per protegir-se de distintes tensions i per comunicar-se amb altres plantes, proporcionant informació –o desinformació– a mutualistes i competidors. Per això tenim substàncies antimicrobianes, fungicides, repel·lents d’insectes… I moltes tenen altres accions (analgèsica, antiinflamatòria, expectorant, desinfectant…) que fan que aquestes herbes hagen representat un paper fonamental en les medicines tradicionals. En aquest sentit, podem recordar que s’ha proposat que l’ús d’espècies a la cuina està relacionat amb les seues propietats farmacèutiques: sembla que permeten reduir la càrrega de patògens i paràsits dels aliments abans de cuinar-los, i que n’eviten el desenvolupament en cas d’un emmagatzemament llarg.

Les sorpreses amb aquests compostos volàtils no acaben a la cuina. Darrerament s’ha assenyalat que les emissions d’isoprè i de terpenoides, entre les quals destaquen les de monoterpenoides, representen un paper fonamental en la química i la física de l’atmosfera. Això és gràcies a l’acció reguladora de la capacitat oxidativa d’aquesta, ja que estan implicats en la generació d’ozó en superfície, on es comporten com a contaminants i, a més, com a gasos d’efecte hivernacle. Aquestes substàncies també estan implicades en la formació d’aerosols en superfície. Aquests aerosols són una suspensió de petites partícules sòlides en aire, i aquestes partícules afecten el desenvolupament de núvols i les precipitacions.

Article: El bosc invisible

Autor: Fernando Sapiña, Director de l’Institut de Ciència dels Materials, Parc Científic. Universitat de València.

Font: Mètode 84, Hivern 2014/15.

Article sencer

(Visited 64 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *