5è Mercat de les Espècies
Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors
Jornada tècnica de la PATT
Data: 13 de juny 2015
Lloc: , Sala Polivalent de l’Ajuntament d’Argençola, Plaça de l’Església, s/nArgençola (Anoia, Barcelona).
Contingut: Jornada amb l’objectiu de donar a conèixer i recuperar l’ús d’espècies vegetals silvestres del nostre entorn que poder ser incorporades a la gastronomia. Es vol redescobrir la botànica d’espècies autòctones aplicades a l’alimentació, moltes de
les quals s’utilitzaven antigament i que ara estan en desús. Cal saber quina part s’empra, com collir-les i quina quantitat, quan es recol·lecten i quants dies en podrem gaudir, on trobar-les i de quin lloc s’han de collir, quins poden ser els seus usos culinaris, si cal coure-les o es mengen fresques, com conservar-les, i sobre tot, saberles
identificar correctament per evitar equivocacions que suposarien un risc per la salut o degut a no recollir plantes de qualitat. El nostre entorn gaudeix d’una riquesa vegetal
increïble, i sense gaires complicacions podem afegir personalitat a un plat i omplir-lo de sentit.
Programa:
- 9:15 h. Presentació de la Jornada. A càrrec de: Sr. Gumersind Parcerisas, secretari de El Trill, associació cultural del terme d’Argençola; i Sr. Ramon Cuadros, director de l’Escola Agrària de Tàrrega. DAAM.
- 9:30 h. El risc de menjar plantes silvestres. Principis actius que poden ser origen de la toxicitat. A càrrec de: Sra. Astrid van Ginkel, assessora i divulgadora sobre els usos de les plantes, responsable de www.fitomon.com
- 10:15 h. Pausa i Infusions
- 10:45 h. Botànica alimentària: processos materials, simbòlics i històrics al voltant de les plantes comestibles i la cuina. A càrrec de: Sr. Ugo D’Ambrosio Palau, llicenciat en Biologia i Doctor en Etnobiologia per la Universitat de Kent (Regne Unit) des de 2013.
- 11:45 h. El safrà. L’espècia més desitjada. A càrrec de: Sra. Ana Maria Rovira, professora emèrita de Botànica de la Facultat de Farmàcia. Universitat de Barcelona.
- 12:45 h. Les plantes espontànies comestibles del marge a la taula: experiències de recol·lectors. A càrrec de: Sr. Guillem Figueras Moreu i Sra. Natacha Filippi, historiadors i recol·lectors.
Argençola_botanica_Jornada PATT