La Asociación Nacional de Perfumería y Cosmética (STANPA) ha realitzat un macroanàlisi europeu sobre els productes naturals en cosmètica, en el que el 77% dels enquestats ha afirmat que li dóna importància als ingredients naturals en els productes cosmètics, tot i que en el procés de compra l’interès es redueix i només un 47,7% es fixa si els cosmètics són naturals o no.
La cosmètica natural viu un “boom” a tota Europa, tot i que a Espanya el seu volum de vendes està estable des del 2015 (780 milions d’euros amb un 11% del mercat) i és un 10% menor que a la resta del continent.
La diferència en els productes de cosmètica natural està en el fet que, a part d’assegurar que la nostra pell estarà més cuidada, no tenen tòxics ni químics i que només empren productes naturals, tenen cura del medi ambient i no han experimentat amb animals. Ara bé, un 20% dels consumidors creuen que els cosmètics naturals són aquells que no porten additius, i un 5% que són aquells que no experimenten amb animals (tot i que el reglament dels cosmètics ja prohibeix l’experimentació amb animals, siguin o no naturals). També hi ha un 33,3% dels consumidors que rebutjen cosmètics elaborats amb ingredients animals.
Per sexes, les dones són els usuaris més habituals de cosmètica natural (40,2%), tot i que el cosum masculí també és rellevant (més del 25%). El perfil de consumidor de cosmètica natural seria: dona urbana, amb fills o embarassada, entre 30-45 anys i poder adquisitiu mig-alt, que persegueix un estil de vida saludable.
A partir de l’1 de juliol 2019, entraran en vigor les noves normes sobre reivindicacions cosmètiques de la Comissió Europea, on els fabricants hauran de descriure esl beneficis dels ingredients enlloc de simplement posar “sense” dels ingredients que no contenen.
D’altra banda, sobre la seva composició i declaració, cal esmentar que no és el mateix “natural” que “ecològic/orgànic/bio”. Ni tot el natural és orgànic, ni tot lo sa és natural, ni tot lo químic no és saludable. El verí està en la dosi.
Hi ha sobretot dos ingredients que s’han abandonat en els productes de cosmètica natural: els parabens i el lauril sulfat de sodi (SLS). Els parabens són conservants mentre que el SLS és un surfactant que ajuda a eliminar els olis i permet que es formi escuma.
Font: Albert Molins Renter, “Lo verde limpia los cosméticos”. La Vanguardia 23/04/2019
Macroanálisis sobre cosmética natural de STANPA