NOTÍCIA: la disminució de la recerca de productes naturals força a l’utilització de nous mètodes

Segons un informe publicat a ‘Science’, aquesta última dècada la recerca en el camp dels fàrmacs naturals sembla que ha disminuït.

Els productes naturals són una font aparentment inesgotable de substàncies amb aplicacions farmacològiques. Tanmateix, aquesta última dècada la recerca en aquest camp sembla que ha disminuït, tenint en compte que el nombre d’assajos clínics iniciats amb fàrmacs procedents de productes naturals ha baixat un 30%.

El 34% de nous fàrmacs que van ser aprovats per l’agència del medicament dels EUA, la Food and Drug Administration (FDA), entre el 1981 i el 2010 es basen en principis actius que procedeixen, directament o a través d’alguna transformació, de productes d’origen natural. La farigola, per exemple, que ha sigut utilitzada en forma d’infusió i d’extractes d’olis essencials en moltes cultures europees per tractar de manera tradicional la tos i el mal de coll, deu contenir substàncies amb propietats antiinflamatòries i bactericides. Als anys vuitanta del segle passat moltes empreses i centres de recerca van invertir recursos per aïllar i caracteritzar substàncies naturals. Últimament, però, aquesta tendència sembla haver anat de baixa. I això és perquè sovint, després d’un procés d’anàlisi llarg i molt costós que amb freqüència inclou l’anàlisi de plantes exòtiques que cal anar a buscar en llocs remots, resulta que el producte que s’acaba aïllant ja havia sigut descobert abans. Els experts ho anomenen redescobriment.

MÈTODE SIMPLE I EFICAÇ

Per rellançar la recerca en productes naturals i continuar desenvolupant nous productes basats en substàncies naturals, Roger Linington i els seus col·laboradors, de la Universitat de Califòrnia, han desenvolupat un mètode que han anomenat mapatge per l’activitat dels compostos ( compound mapping activity ), que permet aïllar i caracteritzar nous compostos naturals de manera molt més senzilla i ràpida, segons publica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Aquest sistema  permet, de manera estandarditzada, detectar, aïllar i caracteritzar l’activitat farmacològica de productes naturals d’origen molt divers obtinguts de barreges complexes. Aquest sistema utilitza tres passos consecutius:

  1. En una primera fase s’analitza directament l’efecte de tota la mostra en cèl·lules humanes en cultiu, i es valora la seva activitat global a partir dels canvis que es poden observar. Es fan servir les anomenades cèl·lules HeLa, presents en molts laboratoris i relativament senzilles de cultivar.
  2. Un cop caracteritzada l’activitat global de la mostra, se separen els productes que conté mitjançant un sistema automatitzat de metabolòmica. La metabolòmica és l’estudi sistemàtic dels productes que genera l’activitat cel·lular.
  3. Finalment, s’assaja cadascun dels productes aïllats un altre cop en les cèl·lules HeLa, per veure quins són els que li confereixen les propietats detectades a la primera fase.

Per demostrar la seva eficàcia l’han aplicat a sediments marins, i han caracteritzat quatre substàncies desconegudes fins ara amb propietats anticancerígenes, antiinflamatòries i neuroregeneratives, i que també podrien ser utilitzades per combatre determinades malalties metabòliques.

Autor: David Bueno, professor i investigador de genètica a la Universitat de Barcelona

Font: Ara.cat, 13/12/2015

(Visited 104 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *