PROJECTE: l’IRTA podrà investigar amb cànnabis

      No hi ha comentaris a PROJECTE: l’IRTA podrà investigar amb cànnabis

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha atorgat a l’IRTA un permís per cultivar plantes de cànnabis (Cannabis sativa) per fer-hi recerca. Aquesta planta és un cultiu amb un gran interès i valor afegit per a diverses indústries, perquè els seus productes tenen moltes aplicacions: bioplàstics, materials de construcció, aliments i begudes amb un alt contingut de proteïna, suplements alimentaris, materials tèxtils, productes de papereria i biocombustibles, entre d’altres. Des del 2019, l’IRTA i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) desenvolupen eines per a la millora genètica de plantes de cànnabis en el marc d’un projecte amb l’empresa estatunidenca Front Range Biosciences (FRB).

Liderat per l’investigador Jason Argyris al CRAG, el projecte de recerca i desenvolupament amb FRB consisteix a aplicar la tecnologia dels marcadors moleculars per a la millora de les varietats, i s’executa en un hivernacle d’alta seguretat a les instal·lacions de l’IRTA i als laboratoris del CRAG. El projecte contempla fer assajos de camp, creuaments selectius i investigació genòmica aplicada a línies de germoplasma, que aprofita la plataforma de millora i les col·leccions protegides de FRB per obtenir plantes de cànnabis adaptades a diversos entorns productius.

Entre els objectius a llarg termini, s’espera obtenir noves varietats que expressin diversos perfils de cannabinoides demandats per la indústria farmacèutica i que des del punt de vista agronòmic siguin resistents a plagues i malalties. El cultiu de les plantes de cànnabis per obtenir-ne extractes amb un alt valor afegit és un exemple clar d’alternativa als sistemes agrícoles convencionals.

En els darrers tres anys s’han registrat més de 200 varietats a l’Oficina Europea de Varietats Vegetals, un fet que «evidencia l’interès pel cultiu del cànnabis a mesura que s’avança en els aspectes legals i de regulació a tot el món».

El cultiu de la planta de cànnabis està emergint a Europa de manera especialment ràpida en els mercats agrícoles i industrials, i en la majoria dels països membres de la Unió Europea (UE) hi ha un mercat actiu de cànem, que és com es denomina a les plantes de cànnabis que son utilitzades per fins industrials com a fibra i llavors. La producció es concentra a França, que fabrica el 50% del cànem a Europa, seguit dels Països Baixos, Lituània i Romania.

Font: L’IRTA obté el permís per cultivar plantes de cànnabis amb fins d’investigació (23/07/2020)

(Visited 134 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *