PROJECTE: l’IRTA recerca les plantacions mixtes de tòfona amb aromàtiques

Tubersystems és un projecte conjunt de l’IRTA i el CSIC-USP-UNAV, amb una durada de 4 anys, que aborda la producció de la  tòfona negra als alzinars, i parteix com un estudi integrat en el qual es pretén valorar aquest sistema multiproductiu des de diferents punts de vista. Entre els objectius proposats es troba el de conèixer millor el paper dels macro i microorganismes com a impulsors de el creixement de les plantes, així com el seu paper en l’ecosistema i en la sostenibilitat agrícola del seu cultiu.

En el marc del projecte s’estudiaran tres escenaris de producció de tòfona: el monocultiu d’alzines tofoneres, les plantacions mixtes de tòfona i plantes aromàtiques, i les zones de producció tofonera silvestre.

El projecte pretén, també, aïllar una sèrie de fongs que formen micorizes arbusculars i que es troben en les plantacions tofoneres per inocular-ne plantes acompanyants al cultiu per millorar la producció i veure l’efecte que té la inclusió de plantes aromàtiques en els camps productors (farigola, espígol i sàlvia), buscant les combinacions més interessants. En aquest sentit es preveu realitzar una plantació pilot d’alzines i plantes aromàtiques micorizades a partir d’una combinació seleccionada d’aquestes, on poder mesurar les interaccions entre les dues i els seus efectes productius.

Hi ha 4 parcel·les experimentals de tòfona amb aromàtiques:

  • Osca (Aragó): Toarrelabad, Mostalá, Capella
  • Lleida (Catalunya): Montant de Tost

Més informació

(Visited 188 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *