El passat mes de desembre les entitats que conformen el projecte FoRuO, van mantenir reunions de treball a la seu del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA), a Saragossa, per avaluar els cursos realitzats a Aragó, Catalunya i Occitània durant l’any 2021. També es van analitzar els requisits per obtenir la validació de les competències i com iniciar el procés de validació als organismes responsables de la certificació professional i la formació contínua.
Els cursos del projecte F0RuO van tenir una part teòrica que es va impartir de manera virtual i una part pràctica, que era obligatòria, amb diferents visites tècniques a Aragó, Catalunya i Occitània (França) i pràctiques curtes a empreses. La formació, que va començar el passat mes de juny i va finalitzar al novembre, es va organitzar en 8 mòduls formatius per al curs de Plantes Aromàtiques i Medicinals (PAM) i 3 mòduls per al de Petits Fruits (PF), donant l’opció als alumnes per inscriure’s al curs complet o als mòduls que més li poguessin interessar.
Han cursat els cursos pilots 101 persones (68 dones i 33 homes), de les quals 96 han realitzat el curs de PAM i 65 el de PF. Per territori: 30 a Catalunya, 34 a Aragó, 28 a Ariège i 9 a Pyrénées Orientales.
En total s’han format amb èxit 73 persones, comptabilitzant els alumnes que han superat les avaluacions dels mòduls.
27 alumnes van contestar l’enquesta d’avaluació dels cursos, majoritàriament dones en edat de treballar, fora del sector agrícola i que són líders de projectes. Es va posar de manifest que aquesta capacitació va ser útil i va servir per enfortir els líders de projecte. De fet, gran part dels enquestats seguiran a la instal·lació com a productors/comercialitzadors de PAM o PF. La participació en aquesta formació els va aportar nous coneixements, els va donar confiança en els seus projectes i els va permetre ampliar les xarxes professionals.
Igualment, l’alumnat va apreciar molt aquest temps de reunió amb altres alumnes i amb els operadors, així com l’oportunitat de veure bones pràctiques i ampliar les seves xarxes, cosa que repercuteix positivament en els seus projectes. L’aspecte menys valorat pels participants van ser les pràctiques en empreses ja que no van resultar atractives, potser per ser un format més formal i rígid quant a regulacions.
En el projecte FoRuO participen el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), l’Escola de Formació Forestal de Santa Coloma de Farners, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (CITA), el Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole d’Ariège-Comminges (CFPPA Ariège-Comminges), i l’Enseignement Agricole Public dans les Pyrénées Orientales (EFPLEFA Perpignan-Roussillon).
El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona transfronterera Espanya-França-Andorra.