EMPRESA: Alchimia, empresa catalana del sector del cànnabis

Alchimia és un exemple del negoci legal que hi ha al voltant del cànnabis, un sector econòmic en expansió. És l’empresa puntera del sector del cànnabis a Catalunya, i una de les més importants a Espanya. Venen tot el que es necessita per a l’autocultiu de la planta.

Van començar fa gairebé 20 anys en una petita botiga al centre de Figueres. Eren tres persones. Actualment són 50 treballadors, exporta a tot el món i factura 8 milions d’euros.

Els propietaris d’Alchimia subratllen que “quan vam començar tot el que veníem ho compràvem a Holanda, on hi havia tots els distribuïdors. Però des de fa uns 10 anys, es va començar a crear, a Espanya, una xarxa de distribuïdors, i els primers bancs de llavors. Ara, les llavors ja es produeixen aquí, a Espanya, i des d’aquí es distribueixen a tot el món”.

El que fiscalitza les lleis de l’estat són els productes psicoactius. Les llavors no tenen producte psicoactiu i, per tant, són totalment legals. És un negoci legal en un món, el del cànnabis, que també té un peu a la il·legalitat. I això els comporta certs problemes, com ara l’accès a finançament.

A Espanya, les llavors són legals, però les plantes no…o sí. Depèn. “A casa, com a tots els àmbits privats, podem fumar cànnabis. I també podem tenir plantes, sempre que aquest fet no tingui rellevància penal. I això genera molta controvèrsia, perquè les lleis no deixen clar on és la rellevància penal en la producció de cànnabis”.

Alchimia, tot i tenir botiga física, ven majoritàriament online. Sobretot, a Europa. Però també arreu del món. Les vendes procedents del Canadà, per exemple, on l’ús medicinal i recreatiu del cànnabis està legalitzat, s’han doblat.

Als magatzems d’Alchimia s’empaqueten una mitjana de 400 comandes diàries, i la part més important del negoci són les llavors. Al seu catàleg s’hi poden trobar fins a 2.000 referències diferents. Cada llavor pot costar entre 3 i 10 euros, o fins i tot més.

A Catalunya s’estima que hi ha uns 180.000 fumadors diaris i mig milió de fumadors esporàdics. Però el consum recreatiu és només una part del potencial que pot tenir la indústria del cànnabis, que ja atreu grans corporacions.

“Més enllà del psicoactiu, el cànnabis té moltes altres propietats. Té aplicacions industrials, per fer materials per a la construcció, teixits per a roba, com a substitutiu del plàstic… i totes les aplicacions terapèutiques. És un món que va sortint de l’ombra de la prohibició per anar obrint nous mercats. Hi ha alguna consultora que diu que el volum del mercat del cànnabis el 2030 pot arribar als 200.000 milions de dòlars. És un volum de negoci brutal”

Font: El negoci legal del cànnabis. CCMA.CAT

 

 

(Visited 164 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *