EMPRESA: Sànima, productors de plantes aromàtiques en permacultura a Eivissa

Laia Ribes, junt amb la seva parella Raúl Checa, han recuperat la finca de Can Carreró, a Benirràs (Eivissa), convertint-la en una explotació amb sistema de permacultura dedicada al cultiu de plantes aromàtiques i medicinals (PAM), i dedicant-se a l’elaboració i venda infusions i condiments.

Bona part de la finca, de 4,5 ha, estava emboscada, però van poder començar el projecte de posada en cultiu gràcies a una lína de subvencions. En un principi pensaven dedicar-ho a fer planter i fer flors comestibles, però van observar que no hi havia ningú que es dediqués a fer infusions, i a part les PAM requerien menor consum d’aigua i, ben assecades, es podien conservar durant uns anys. Van trigar un any i mig per adequar-ho i preparar el sistema de regadiu.

La Laia s’ha estat formant en diversos cursos de joves agricultors, d’autogestió i agricultura ecològic, i es va especialitzar en el cultiu de PAM en el curs HERBARTIS, organitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya entre el 2016-2017.

Van preparar dues àrees de cultiu, una de secà (un un sol reg per setmana a l’estiu), amb romaní, lavanda, sàlvia, frígola, farigola llimonera, hipèric, fonoll, malva o plantatges, i una part de regadiu (amb uns dos regs setmanals) amb tarongina, valeriana, orenga, marduix, mentes, herba llimona, sajolida, marialluïsa, estragó o hisop. En total produeixen més de 30 tipus d’espècies.

Finalment, el 2018 van poder treure al mercat els productes Sànima. A part de la venda de les herbes, el seu catàleg inclou 6 preparats per infusiones amb diferents propietats medicinals (tonificant, descongestionant, digestiva o refrescant). La que té més demanda és la “Calma bio”, elaborada amb flors de safrà, tarongina, lavanda i pètals de rosa. Actualment ja comencen la seva expansió, tant amb els canals de venda online, com la seva distribució a la Península.

D’altra banda, la Laia també imparteix tallers de permacultura o de jardins de plantes aromàtiques. I tenen per objectiu, a mitjà termini, esdevenir un projecte d’integració social, per contractar persones a l’atur o víctimes de violència de gènere, així com tallers ocupacionals amb persones amb discapacitat.

Font: Josep Àngel Costa, Los herbolarios de Ibiza, El diario de Ibiza 10/01/2021

Més informació

(Visited 185 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *