12è Mercat de les espècies
Data:11 de juny 2022
Lloc: Argeçola (Anoia, Barcelona)
Programa:
9:30h Jornada Tècnica “Sàlvies. Paisatge i cultura”. PATT | Gratuït | Lloc: Sala Plens Ajuntament. Inscripcions.
- 9:45-11h El gènere Salvia a Catalunya. Lluís Vilar Sais, professor titular de botànica a la Universitat de Girona. Flora Catalana.
- 11:15-12:30h El coneixement tradicional de les sàlvies a Catalunya. Montse Parada, Doctora en farmàcia amb una Tesi de l’Empordà, membre del grup de recerca Etnobiofic.
- 12:45-14h La sàlvia, un ingredient ancestral i saludable a la cuina. Xerrada a càrrec de Iolanda Bustos, La xef de les flors. (@iolandabustos) és xef i autora gastronòmica, especialitzada en ingredients botànics i silvestres.
- 16-17:15h Una mirada de la sàlvia des de la Medicina tradicional del Mediterrani. Anaïs Estrems, El jardí de les bruixes. Xerrada i preparats. Lloc: Exterior plaça Església de Sant Llorenç/plaça Ajuntament.
De 10:00-13:00 h i de 16:00-19:00 h. Taller d’estampació de plantes tintòries i fulles de sàlvia fresques. Montserrat Catalán. www.almamater.cat. Preu participant: 5€
Lloc del taller: a la Parada.
10:45-13h Taller de reconeixement d’algunes plantes del nostre entorn + LandArt amb elements naturals per a crear les guardianes del bosc. Guardianes del Bosc. Gloudina Greenacre, wildme.eu .
A les 11:30h i 18 h Destil·lació de sàlvia amb un alambí de 3 litres. A la Parada de l’Eva Xeixa.Explicarà com fer la destil·lació i com utilitzar l’hidrolat.
de 13:15h-14:15h i 14:30h-15:30h. Dinar: Tast-dinar silvestre, en 2 torns d’unes 40-50 persones cadascun, Preu: 8€
De 16:30-18h Cultiu de sàlvia. Xerrada: El poder regeneratiu de les plantes: la història del sol i del sòl narrada per la “microbiologia”. Lloc: Sala de Plens Ajuntament. Pràctica: mescles de terres (humus, compost, minerals d’origen orgànic) per plantar les teves llavors de diferents
espècies de sàlvies. Lloc: a l’exterior de l’entrada a la Sala Plens de l’Ajuntament. A càrrec d’Enric Córdoba, enginyer ecològic.
A les 16h presentació de llibres (15-20 minuts cada presentació). Lloc: A la parada de Tradillibreria.
- Iolanda Bustos. Cuinar amb flors. Cossetània.
- Montserrat Enrich. El Romaní. Propietats, remeis i cuina. Farell.
- Els Corremarges. Plantes i paisatge a l'Espluga de Francolí. Museu de la vida rural, Fundació Carulla i Corremarges.
- Eixarcolant-Marc Talavera. El llibre de les plantes silvestres i Des de les golfes. Col·lectiu Eixarcolant.
- Clara Martín Riu. Garrofa, delícia mediterrània. Pol·len edicions.
De les 17:15 a les 1930h de la tarda: Alquímia de les espècies: Taller d’elaboracions amb sàlvia (15-20 minuts cada taller). Lloc: Exterior plaça Església de Sant Llorenç/plaça Ajuntament
- Noelia Solé/Astrid van Ginkel. Tintura de sàlvia.
- Eva Baston Graña. PadeXeixa. Explicarà com incorporar la sàlvia i herbes a una massa / ferment natural perquè no perdi temperatura i els seus secrets per elaborar pa, galetes, …
Blanca Vela. Pasta. - Els Corremarges. Salsa de sàlvia i bunyols de sàlvia romana
- Silvia Ferrer-Dalmau, responsable de l’Espai René, un espai on s’imparteixen tallers que promouen un estil de vida saludable i eficient. Com arquitecte especialitzada en Biologia de la construcció promou les Cases com Arbres i les Cases amb ànima.
- Xocolata de sàlvia. Ensenyarem com fer xocolata a casa de forma fàcil, pràctica i ràpida. Compartirem trucs per que la experiència a casa us sigui fàcil i la podeu adaptar al vostre gust.
- Sandra Estarrona de Ecomercaderet. Gelat de sàlvia.
- Montserrat Enrich. Receptes medievals amb herbes: Freixols, Romarat…
- Montse Parada. Beixamel de sàlvia i sahumeri.
- Luci Manassi de La Caseta. Carbassons en escabetx i sàlvia.
- Llus (artemisllusluna), la Marisa (boscanaremeis) i la Marta (esencia de madera): elaboració de desodorant, vi tònic de sàlvia i pasta de dents. Totes 3 formen part de la cooperativa Avantva.
i moltes més activitats per gaudir d’aquest dia (balls, cants, exposicions, parades de mercat, menjar i beure, etc.)
Contacte: associacioeltrill@gmail.com