En el marc del projecte PECT Biomarkets, entre el maig i setembre de 2022, el Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del CTFC va estar collint mostres de plantes aromàtiques a diferents parts del Solsonès, tot coincidint amb el seu moment òptim de floració: romaní (Rosmarinus officinalis) al maig, lavanda o espígol (Lavandula angustifolia) al juny, orenga (Origanum vulgare) al juliol, espígol o barballó (Lavandula latifolia) i sajolida (Satureja montana) a l’agost, i hisop (Hyssopus officinalis) durant el setembre. L’any vinent es preveu recol·lectar mostres de timó (Thymus vulgaris) i donzell (Artemisia absinthium).
Actualment, les mostres seques d’aquestes diferents poblacions silvestres s’estan analitzant l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa per part d’investigadors de la Línia de Recerca Exploratori dels Recursos de la Natura, per tal de conèixer la riquesa en oli essencial d’aquestes poblacions i obtenir la caracterització química d’aquests olis essencials.
L’objectiu és veure si hi ha diferències tant de riquesa en oli essencial com químiques entre poblacions, escollides en funció de la seva distribució fisiogràfica (Prepirineus Orientals al nord del Solsonès i Territori Ausosegàrric als sud del Solsonès) i la divisió climàtica (Mediterrani Pirinenc Oriental, Mediterrari Prepirinenc Oriental, Mediterrani Prepirinenc Occidental, Mediterrani Continental Sec, Mediterrani Continental Subhumit). Altres aspectes que es tindran en compte en l’anàlisi és l’altitud i el tipus de sòls.
Les dades obtingudes ens permetran saber quines poblacions són les més interessants per al mercat i són el punt de partida per a un futur treball de selecció i millora per tal d’obtenir alguna varietat autòctona.