NOTICIA: es recupera una beguda medieval d'espècies

La Setmana Medieval de Montblanc estrena beguda

Clarea és el nom de la beguda que s’ha realitzat en motiu de la Setmana Medieval. Té el seu origen al segle XV i es va poder adquirir a les tavernes i a les parades de l’Associació Medieval

Un altra de les novetats de la Setmana Medieval d’enguany és la nova beguda de la festa. Clarea és el nom amb el que es coneix una beguda dolça d’origen medieval, que s’elaborava amb diverses espècies, on hi predominava la canyella (Cinnamomum verum) i el gingebre (Zingiber officinale). Aquesta beguda es solia endolcir amb mel enlloc de sucre, donat que aquest és un material molt més car, mentre que la mel s’obtenia dels recursos del propi territori. La beguda ha estat recuperada pel montblanquí Joan Cartanyà.

La presentació oficial de la beguda es va fer a l’acte “L’hora del Líquit”, que va unir la beguda i la diversió el passat 24 d’abril, des de l’església de Sant Miquel. Durant una hora, els participants a l’activitat, al preu de 4 euros, va recòrrer les tavernes de la vila amb música i gresca per fer un tast d’aquesta nova beguda medieval.

Clarea és una antiga beguda de senyors i monarques que s’acompanyava de neules i altres confits. Això fa pensar que es deuria beure, sobretot, durant les festes de Nadal, segons un manuscrit del 1424 on hi havia anotada la compra del priorat pobletà de Sant Vicenç: “….torrons e les neules e la clareya de Nadal e de totes les festes….

Segons paraules de Joan Cartanyà, “amb diversos noms com clarea, piment, hipocràs o pimentes de clareya es coneix una beguda dolça d’origen medieval, que s’elaborava amb diverses espècies de les quals en predominava la canyella i el gingebre”.

Normalment, la beguda la preparaven els adroguers i els apotecaris amb l’ajut d’espècies, tot i que als monestirs, convents i catedrals hi havia personal especialitzats que l’elaborava amb més o menys fortuna, segons explica Jan Cartanyà. “La varietat dels ingredients de les receptes és molt notable, però sembla coincidir en totes que s’elaboraria amb vi blanc o claret (d’aquí Clarea, que dona nom a la beguda), tot i que a Girona s’elaborava amb aiguardent”.

La recepta més propera que està documentada es troba el Monestir de Poblet, signada pel Pare Altisent l’any 1640.

Clarea, la beguda de la Setmana Medieval, es podrà adquirir a la parada que l’Associació Medieval instal.la al punt d’informació de la festa durant el cap de setmana, i a algunes tavernes, on es podrà degustar amb els postres que s’hi ofereixen.

FONT: Joan Cartanyà (ConcaPAM S.C.P.)

(Visited 162 times, 1 visits today)

0 thoughts on “NOTICIA: es recupera una beguda medieval d'espècies

  1. Pingback: Recuperació de beguda medieval a base d’espècies « Rural Living Lab Pirineus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *