NOTICIA: experts europeus en plantes medicinals comparteixen experiències a Portugal

L’associació europea d’innovació agrícola (EIP-AGRI) treballa per fomentar l’agricultura i la silvicultura competitives i sostenibles per “aconseguir més i millor amb menys”.

Els EIP-AGRI Focus group són grups temporals d’experts seleccionats que comparteixen un tema específic, comparteixen coneixements i experiència. Cada grup explora solucions pràctiques i innovadores per a problemes o oportunitats en el camp i s’aprofita en experiència derivada de projectes útils relacionats. Cada grup es reuneix dues vegades i elabora un informe de recomanacions i resultats.

Actualment està en marxa el focus group 35 “Diversification opportunities through plant-based medicinal and cosmetic products” que tracta sobre com crear oportunitats de diversificació per als agricultors mitjançant cadenes de valor innovadores de productes medicinals i cosmètics a base de plantes. En aquest group hi participa l’Eva Moré del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

Més informació

 

La primera reunió va tenir lloc a Setúbal (Portugal), el 15 i 16 de maig 2019 i la segona reunió es farà a Chemillé (França) del 23 i 24 d’octubre 2019.

Durant la visita a Portugal, es va tenir la ocasió de visitar un productor, Gonçalo Costa Martins, que ha desenvolupat un assecador solar (Black block) i que cultiva unes 34 ha junt amb 5 socis més sota la marca “Under de Sun”, essent el principal exportador de plantes aromàtiques i medicinals a Portugal.

Cultiven espècies com ara herba llimona, menta pebrera, farigola i estragó francés. Cada soci té la seva especialitat, fet que els va bé per afrontar els reptes de la competència d’altres països. Al principi van tener un problema amb l’assecat de les plantes, ja que els costos energètics eren molt alts, i van començar a pensar en un sistema d’estalvi per a poder mantenir preus competitius. I així va ser com va sorgir el sistema “black block” que combina tant l’energia solar com l’elèctrica, tot reutilitzant contenidors marítims, i que els va permetre reduir els costos energètics en un 70%. Per aquest assecador van guanyar al premi a la innovació d’EDP (Energias de Portugal).

Contacte: g@blackblock.eu

Web: www.blackblock.eu; www.underthesun.pt

D’altra banda, en el marc de les plantes aromàtiques i medicinals, EIP-AGRI informa que hi ha 3 nous grups operacionals treballant actualment a Europa:

FONT: EIP-AGRI, august 2019

(Visited 194 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *