NOTÍCIA: l’espoli del llentiscle als boscos mediterranis catalans

L’Ara ha fet un reportatge sobre l’aprofitament no controlat del llensticle (Pistacia lenticus) per tal de subministrar feixos de branca verda als mercats de planta ornamental europeus.

Es denuncia que grups de més de 10 persones apareixen als boscos, sense demanar permís als propietaris i arrasen tot el que poden per tal de collir feixos de brots de llentiscle, sense parar esment al l’impacte mediambiental provocat. Moltes d’aquestes persones són immigrants en situació irregular, contractats sense assegurança i mal pagats.

Els poms es paguen a uns 15€/manat al mercat de la flor, i serveix per fer rams decoratius o corones mortuòries, i es distribueix a tot Europa a través d’Holanda. És un producte molt apreciat ja que conserva durant molt de temps el color verd sense perde la fulla.

Actualment el seu control està limitat ja que no hi ha cap ordre que desplegui l’aprofitament comercial d’aquest recurs, tot i estar recollit a la Llei Forestal catalana. Sembla que el Departament d’Acció climàtica hi està treballant per tal de solventar aquesta mancança. Actualment, l’únic que poden fer els agents rural o agents del Seprona és requisar els feixos i convidar els recol·lector a marxar del bosc, però no els poden denunciar ni aixecar una acta. Els propietaris forestals també es troben indefensos ja que moltes vegades s’han d’enfrontar amb l’hostilitat dels recol·lectors i les destrosses a tanques i l’escampall de deixalles.

Per donar a conèixer aquesta problemàtica, el 2021 va néixer el Grup de Treball del Llentiscle, dins de l’associació de la Flora Catalana, que té suport de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya. Des del grup de treball no defensen que es prohibeixi l’extracció amb fins econòmics, sinó que se’n faci un ús sostenible: “S’hauria de fer poda selectiva, deixant branques perquè puguin fer floració i no repetir un mateix bosc fins al cap de tres anys”.

Font: Aniol Costa-Pau, Ara 18/03/2023 , societat, medi ambient  https://www.ara.cat/societat/medi-ambient/llentiscle-l-or-verd-dels-boscos-catalans-espoli_1_4634794.html

(Visited 61 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *