NOTÍCIA: nou estudi sobre el consum de plantes medicinals a Espanya

Set de cada deu espanyols (68%) assegura que empra preparats de plantes medicinals per prevenir o tractar afeccions, segons un nou estudi del Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO) en que s’han enquestat 2.400 persones. Un 60% diu que preferiria comprar-los a la farmàcia, però només un 25% ho fa realment.

Segons Concha Navarro, catedràtica de Farmacologia de la Universitat de Granada i presidenta d’INFITO, “La farmàcia és l’únic canal autoritzat de dispensació de preparats de plantes medicinals per a prevenir o tractar trastorns de salut i el que dóna més garanties sobre la seva qualitat i seguretat, a més de comptar amb l’assessorament d’un personal sanitari format en fitoteràpia”, recordant que “el farmacèutic està format en Farmacognòsia i Fitoteràpia, i pot aconsellar en quines situacions es recomanable l’utilització de medicaments fitoteràpics, així com si el pacient ha de ser valorat per un metge”.

Per aquest motiu, INFITO (que té la seva seu al Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos) ha posat en marxa la campanya “Yo eligo plantas de farmacia” amb la que pretén donar suport al paper de la farmàcia en la dispensació de plantes i posar-se a l’alçada del països europeus on la farmàcia és gairebé l’únic canal de distribució de preparats de plantes medicinals. La campanya inclou una línia de telèfon de suport al farmacèutic, materials formatius disponibles al web d’infito, i xerrades als col·legis farmacèutics que ho sol·licitin. Pels pacients, s’inclou una guia de plantes medicinals i les seves indicacions, així com una aplicació gratuïta pel mòbil i tableta.

” Els preparats de plantes medicinals ajuden a prevenir o tractar diferents malalties i trastorns lleus i moderats, i solen tenir major seguretat que un fàrmac de síntesi”, comenta la professora Navarro.

El consum de plantes medicinals a les oficines de farmàcia ha experimentat un creixement del 10% en aquest darrer any, segons un estudi d’INFITO basat amb dades d’IMS.

L’insomni i l’ansietat és tradicionalment el principal grup terapèutic pel que més plantes medicinals es consumeixen i un dels que més creix (27%). La valeriana, la passiflora o la rosella de Califòrnia estan entre les espècies més emprades. Segons dades d’INFITO, el 91% dels espanyols preferiria prendre preparats de plantes medicinals abans que medicaments de síntesi per l’insomni. Segons destaca el doctor Miguel Martín Almendros, coordinador del grup de treball de Fitoteràpia de la SEMERGEN (Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria) aquestes espècies no tenen els efectes secundaris d’altres fàrmacs que causen dependència-

Un altre dels grups terapèutcs amb més demanda de plantes medicinals a la farmàcia són els refredats, amb un creixement del 23% anual. Entre les plantes més dispensades destaca l’equinàcia, ja que millora la resposta immunitària.

D’altra banda, el passat mes d’octubre es va complir el 30 aniversari de la posada en venda a Espanya de la primera càpsula de fitoteràpia en farmàcia. Aquest tipus de càpsules de pols criomolturada (mòlt finament i prèviament congelat) són molt eficaces en el tractament dels problemes més freqüents: insomni, ansietat, excés de pes i problemes de circulació.

Actualment el tractament amb càpsules ja és més habitual i la presa de plantes medicinals ja no es restringeix només a les infusions.

FONT: Com Salud. EFE, Madrid 21 d’octubre 2015

(Visited 226 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *