NOTICIA: projecte per recuperar el valor dels forns d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre

Els Amics de Riba-Roja han estat recuperant informació sobre els forns on antigament s’elaborar oli de càdec (Juniperus oxycedrus). A Riba-roja d’Ebre hi ha al voltant de 25 en diferents estats de conservació. Aquest estaven en funcionament durant el segle XVII i l’oli es portava, entre d’altres llocs, a comarques lleidatanes i del Pirineu.

Actualment hi ha un projecte de restauració i museització dels forns, que inclou una exposició, l’any vinent, al Museu Etnològic de Barcelona i l’imminent aparició d’un llibre sobre el tema editat per la Diputació de Tarragona. Actualment hi están treballant diferents professionals, Historiadors, Arqueòlegs, Arquitectes, etc.

Els experts ens han confirmat que és un cas singular a Catalunya per la dimensió dels forns i la gran quantitat, actualment detectats uns vint. Es coneix que els pastors feien aquest oli de manera casolana en moltes localitats, però aquesta explotació “industrial” no és gens habitual. Hem trobat registres de botigues de Lleida on hi ha vendes d’aquest oli en quantitats importants pel moment històric. Sembla ser que fins i tot, arribaven als pobles pirinencs.

Els Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament, han localitzat i inventariat 24 forns d’oli de ginebre i un pou de gel al municipi, dels quals la meitat han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’objectiu comú d’entitat i Ajuntament és contribuir a la conservació d’aquestes estructures i donar-los valor com a actiu visitable.

L’any passat ja es va celebrar la I Festa de l’Oli de Ginebre al municipi de Riba-roja d’Ebre. Un esdeveniment organitzat per l’entitat Amics de Riba-roja d’Ebre, amb el suport de l’Ajuntament, que va cridar l’atenció de més de 200 persones que van poder veure in situ com es realitzava, fa més d’un segle, el procés de destil•lació d’aquest producte.

Més informació

(Visited 183 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *