Us presentem a continuació dos projecte on es combina la producció d’aromàtiques amb els beneficis per a la fauna.
Olivares de miel
Grup operatiu de la Comunitat de Madrid que ha impulsat el policuliu que intercala aromàtiques (Salvia officinalis, Rosmarinus officinalis i Lavandula x intermedia) en les files d’oliveres per a crear ecosistemes més rics, i obtenir altres producions a part de les olives i l’oli, com ara mel o pol·len, alhora que permet enriquir el sòl i mantenir els camps d’oliveres més humits. Aquest sistema agroecòlic està certificat com a ecològic i no empren productes tòxics per les abelles. Per aconseguir produir el mateix que en una parcel·la de monoculitu de lavandí necessiten el doble de superfície amb policultiu.
Font: Vidasana, 3 de febrer 2021
Pla d’Acció de Biodiversitat de Naturgy
Per demostrar que els parcs eòlics són compatibles amb la biodiversitat, Naturgy ha posat en marxa un projecte singular al municipi de Fuentesalz (Guadalajara), on la companyia ha construït 3 parcs eòlics. Com a mesura compensatòria, s’estableixen mesures per afavori dues espècies d’aus: l’alosa becuda (Chersophilus duponti) i el voltor comú (Gyps fulvus).
A través del Pla d’Acció de Biodiversitat, l’empresa ha posat en marxa una plantació de lavandí (Lavandula x intermedia) ecològic, amb l’objectiu, que a part de ser un motro econòmic i d’impuls social a la zona, també permeti crear un hàbitat que serveixi de corredor ecològic per lluitar contra la fragmentació que pateix l’alosa becuda, ja que a la zona hi ha una important població d’aquestes aus estepàries. Pel voltor, s’estan duent a terme altres accions.
L’acció es realitza amb la modalitat de Custòdia del Territori, mitjançant la implicació dels propietaris en la conservació i ús dels valors i recursos naturals, cultiurals i paisatgístics, respectant els requisits de consevació de les espècies estepàries objectiu, la producció en ecològic i les bones pràctiques agrícoles.
Font: La Vanguardia, 18 de febrer 2021