Jornada gastronòmica de les plantes oblidades
Data: 4 d’abril 2020
Lloc: Igualada (Anoia) a diferents indrets (Espai Centre cívic, Casal del Passeig, Plaça Espai Cívic Centre, Plaça del Gasogen, Passeig Verdaguer).
Contingut: Recuperació dels usos d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals. Es faran diferents activitats.
- Tasts
- Dinar silvestre
- Restaurants eixarcoladors
- Aprofitament alimenari
- Camins silvestres
- Sortides etnobotàniques
- Píndoles etnobotàniques
- Etnobotànica en directe
- Xerrades aplicades
- Xerrades tècniques
- Tallers per adults
- Tallers familiars
- Activitats infantils
- Actuacions musicals
- Projeccions
- Exposicions
- Fira
Les activitats que tracten algun aspecte de les plantes aromàtiques i medicinals són, entre d’altres:
Sortides etnobotàniques
- 10:00 –12:30 Passejada per descobrir aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes (Joan Vallès, Airy Gras, i Teresa Garnatje -Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona) 6.00 €, 30 pax
- 16:00 –18:30 Passejada per descobrir aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes (Astrid van Ginkel –Fitomón). 6.00 €, 30 pax.
Píndoles etnobotàniques
- Quimchi d’ortiga (Carolina Zerpa Sáez i Marta Solans Oliveros –Cuchara?
- Humus d’ortiga. (Mandarine Sky i Albert Fonseca)
- Aprenguem a utilitzar i identificar el safrà. (Antoni Rius i Ariadna Goberna -Safrà Colomí)
- Xarop figa de moro (Ángeles Salazar i Maria Berenguer)
- Com fer xampanyet de saüc? (Roger Guasch)
- Del receptari al sobretaula: tast guiat de licors casolans maridat amb plantes aromàtiques. (Ernest Morell –Cooperativa La Sobirana)
- Melmelada de roses. (Pep Salsetes –Llavors Orientals)
- Elaboració i usos del xarop d’avet. (Michel Baylocq -Lagrimus)
Etnobotànica en directe
- 16:00 –16:30 Sopa de ceba Víkinga. (Irene Teixidor Toneu -Museu d’Història Natural, Universitat d’Oslo)
- 16:30 –17:00 Presentació del llibre “Les ortigues: remeis, cuina, usos i tradició” (Elisenda Carballido i Montserrat Enrich)
- 19:00 –19:30 Formació sobre etnobotànica aplicada: una necessitat per al futur (Astrid van Ginkel -Fitomón; Marc Talavera -Col·lectiu Eixarcolant)
- 19:30 –20:00 Frênette o cidre de frêne, presentació i descoberta d’aquesta beguda a base de freixe. (Soazig Darnay –Paisatgista)
Tallers familiars
- 12:00 –13:00 Pica-pica silvestre de primavera. (Berta Garriga -Arrels voladores) 5.00€, 12 pax
- 17:00 –18:00 Encensos naturals amb plantes silvestres: els sahumeris. (Samanta Cid) 5.00 €, 12 pax
Tallers infantils
- Crea condiments silvestres pel teu menjar preferit! (Herbes de l’Alt Pirineu)
Tallers per adults
- 11:00 –12:00 La cuina del salsifí: diferents receptes per aprendre a cuinar aquesta rel oblidada. (Lucia Manassi –La Caseta) 6€, 20 pax
- 11:00 –12:00 Elaboració d’oleats amb plantes medicinals. (Òria Vertedor) 9€, 20 pax
- 13:00 –14:00 Vins macerats amb plantes silvestres(Mònica Forné Hontoria) 6.00€ -20 pax.
- 15:00 –16:00 Fem encens com en un monestir medieval. (Laura Castellet –Historiadora Medievalista i Divulgadora de la Història) 6.00 €, 12 pax.
Xerrades tècniques:
- 13:30 –14:30 Dades etnobotàniques dels Països Catalans: metanàlisi. (Airy Gras (ponent), Teresa Garnatje, Montse Parada, i Joan Vallès -Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona)
- 16:00 –17:00 L’amargor de les espècies silvestres: potencial i usos en begudes alcohòliques. Bernat Guixé i Dani Martínez -Celler de Can Roca
- 17:00 –18:00 Redescobrint i mantenint les tradicions etnobotàniques als països Nòrdics: quines plantes salvatges feien servir els víkings? (Irene Teixidor Toneu -Museu d’Història Natural, Universitat d’Oslo)
- 18:00 –19:00 Pèrdua i renúncia dels sabers populars: els hàbits alimentaris com exemple. (Isabel Salamaña -Universitat de Girona)
Xerrades aplicades
- 11:15 –12:00 Com distingir les plantes comestibles de les tòxiques. (Jean-François Henry -Herboriste)
- 13:45 –14:30 Cuinem-ho tot! Cuinem sense residus. (Lluís Borrell Busquets -Associació Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn)
- 19:00 –20:00 Incensum in monasterium, l’inici de l’ús d’encens. (Laura Castellet –Historiadora Medievalista i Divulgadora de la Història)
Exposicions
- Hildegarda de Bingen: una monja eixarcoladora. Lluís Borrell -Associació Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn
- Els colors de la ratafia. Anna Selga
- Plantes silvestres. La flora local oblidada
Fira:
- En la setantenade parades participants hi haurà infusions, condiments, licors, verdures, dolços, conserves, melmelades, cerveses, flors, i tots els productes alimentaris que us pugueu imaginar, a més a més de productes de cosmètica, medicinals i llibreria. Això si, sempre, sense excepció, amb el denominador comú que les plantes silvestres, les varietats tradicionals oblidades, o els usos tradicionals d’aquestes espècies hi tenen un paper principal.
Organitza: Col·lectiu Eixarcolant
(Visited 274 times, 1 visits today)