JORNADA: Gastronomia de les plantes oblidades a Igualada

Jornada gastronòmica de les plantes oblidades

Data: 4 d’abril 2020

Lloc: Igualada (Anoia) a diferents indrets (Espai Centre cívic, Casal del Passeig, Plaça Espai Cívic Centre, Plaça del Gasogen, Passeig Verdaguer).

Contingut: Recuperació dels usos d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals. Es faran diferents activitats.

Les activitats que tracten algun aspecte de les plantes aromàtiques i medicinals són, entre d’altres:

Sortides etnobotàniques

  • 10:00 –12:30 Passejada per descobrir aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes (Joan Vallès, Airy Gras, i Teresa Garnatje -Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona) 6.00 €, 30 pax
  • 16:00 –18:30 Passejada per descobrir aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes (Astrid van Ginkel –Fitomón). 6.00 €, 30 pax.

Píndoles etnobotàniques

  • Quimchi d’ortiga (Carolina Zerpa Sáez i Marta Solans Oliveros –Cuchara?
  • Humus d’ortiga. (Mandarine Sky i Albert Fonseca)
  • Aprenguem a utilitzar i identificar el safrà. (Antoni Rius i Ariadna Goberna -Safrà Colomí)
  • Xarop figa de moro (Ángeles Salazar i Maria Berenguer)
  • Com fer xampanyet de saüc? (Roger Guasch)
  • Del receptari al sobretaula: tast guiat de licors casolans maridat amb plantes aromàtiques. (Ernest Morell –Cooperativa La Sobirana)
  • Melmelada de roses. (Pep Salsetes –Llavors Orientals)
  • Elaboració i usos del xarop d’avet. (Michel Baylocq -Lagrimus)

Etnobotànica en directe

  • 16:00 –16:30 Sopa de ceba Víkinga. (Irene Teixidor Toneu -Museu d’Història Natural, Universitat d’Oslo)
  • 16:30 –17:00 Presentació del llibre “Les ortigues: remeis, cuina, usos i tradició” (Elisenda Carballido i Montserrat Enrich)
  • 19:00 –19:30 Formació sobre etnobotànica aplicada: una necessitat per al futur (Astrid van Ginkel -Fitomón; Marc Talavera -Col·lectiu Eixarcolant)
  • 19:30 –20:00 Frênette o cidre de frêne, presentació i descoberta d’aquesta beguda a base de freixe. (Soazig Darnay –Paisatgista)

Tallers familiars

  • 12:00 –13:00 Pica-pica silvestre de primavera. (Berta Garriga -Arrels voladores) 5.00€, 12 pax
  • 17:00 –18:00 Encensos naturals amb plantes silvestres: els sahumeris. (Samanta Cid) 5.00 €, 12 pax

Tallers infantils

  • Crea condiments silvestres pel teu menjar preferit! (Herbes de l’Alt Pirineu)

Tallers per adults

  • 11:00 –12:00 La cuina del salsifí: diferents receptes per aprendre a cuinar aquesta rel oblidada. (Lucia Manassi –La Caseta) 6€, 20 pax
  • 11:00 –12:00 Elaboració d’oleats amb plantes medicinals. (Òria Vertedor) 9€, 20 pax
  • 13:00 –14:00 Vins macerats amb plantes silvestres(Mònica Forné Hontoria) 6.00€ -20 pax.
  • 15:00 –16:00 Fem encens com en un monestir medieval. (Laura Castellet –Historiadora Medievalista i Divulgadora de la Història) 6.00 €, 12 pax.

Xerrades tècniques:

  • 13:30 –14:30 Dades etnobotàniques dels Països Catalans: metanàlisi. (Airy Gras (ponent), Teresa Garnatje, Montse Parada, i Joan Vallès -Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona)
  • 16:00 –17:00 L’amargor de les espècies silvestres: potencial i usos en begudes alcohòliques. Bernat Guixé i Dani Martínez -Celler de Can Roca
  • 17:00 –18:00 Redescobrint i mantenint les tradicions etnobotàniques als països Nòrdics: quines plantes salvatges feien servir els víkings? (Irene Teixidor Toneu -Museu d’Història Natural, Universitat d’Oslo)
  • 18:00 –19:00 Pèrdua i renúncia dels sabers populars: els hàbits alimentaris com exemple. (Isabel Salamaña -Universitat de Girona)

Xerrades aplicades

  • 11:15 –12:00 Com distingir les plantes comestibles de les tòxiques. (Jean-François Henry -Herboriste)
  • 13:45 –14:30 Cuinem-ho tot! Cuinem sense residus. (Lluís Borrell Busquets -Associació Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn)
  • 19:00 –20:00 Incensum in monasterium, l’inici de l’ús d’encens. (Laura Castellet –Historiadora Medievalista i Divulgadora de la Història)

Exposicions

  • Hildegarda de Bingen: una monja eixarcoladora. Lluís Borrell -Associació Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn
  • Els colors de la ratafia. Anna Selga
  • Plantes silvestres. La flora local oblidada

Fira:

  • En la setantenade parades participants hi haurà infusions, condiments, licors, verdures, dolços, conserves, melmelades, cerveses, flors, i tots els productes alimentaris que us pugueu imaginar, a més a més de productes de cosmètica, medicinals i llibreria. Això si, sempre, sense excepció, amb el denominador comú que les plantes silvestres, les varietats tradicionals oblidades, o els usos tradicionals d’aquestes espècies hi tenen un paper principal.

Organitza: Col·lectiu Eixarcolant

Més informació

(Visited 251 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *