Del 23 al 27 de Gener 2017, el projecte HERBARTIS – Adult Training on Handicraft Production of Medicinal and Aromatic Plants” va organitzar la segona “mobilitat transnacional” a l’Alta Provença (França).
El project, que va ser aprovat per la Comissió Europea en el marc del programa europeu ERAMUS + 2014-2020 (KA2 Associacions Estratègiques), té per objectiu l’enfortiment de noves vies d’educació i formació per productors de plantes aromàtiques i medicinals.
El país que lidera el projecte és Espanya, representat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya – CTFC. Els altres socis són: de Espanya, l’IInstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA; de França, l’Université Européenne Senteurs et Saveurs – UESS; de Portugal, l’Associação para o Desenvolvimento do Concelho de Moura – ADCMoura; i d’Itàlia, l’Associació “Le Terre dei Savoia” i el Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l’Analisi dell’Economia Agraria – CRA-FSO.
La seu d’aquesta mobilitat va tenir lloc a l’UESS, un centre de formació i recerca dedicat a la promoció de les plantes aromàtiques en el camps de la cosmètica, l’alimentació i l’agricultura, situat a Forcalquier, a la regió de l’Alta Provença.
Els estudiants i productors provinents de França, Espanya, Portual i Itàlia van tenir l’oportunitat de visitar explotacions agràries i empreses del sector de les plantes aromàtiques i medicinals. La majoria d’aquestes empreses es dedicaven a la producció de les “herbes de Provença”, una barreja d’herbes molt coneguda composada per farigola, romaní, orenga i sajolida, com ara les explotacions de Laurent Depied a Mane, “Senteurs de Collines” a Gréoux Les Bains (que també té turisme rural), “Les aromates de Provence” a Trets (cooperativa amb 40 productors de la regió) i “Les Serres des Segries” (un viver d’aromàtiques).
Com és habitual, el darrer dia de la mobilitat es va de dedicar a fer treball de grup amb els estudiants i els professors de cada país, els quals van poder confrontar i discutir sobre temes del sector de les plantes aromàtiques i medicinals: equipament emprat en la collita, processos d’assecat, qualitat de les herbes i APPCC, i organització de treball i costos de producció.
Finalment, els estudiants van participar del Seminari “Presenació del sector de les PAM. Economia, transformació de les PAM”, amb presentacions d’Olivier Bagarri (director de l’UESS), Claude Chailan (FranceAgrimer), Sylvain Perrot i Marie Fontaine (CRIEPPAM).
La propera trobada tindrà lloc a Solsona, Catalunya, del 27 de Febrer al 3 de març 2017.