EXPOSICIÓ: els forns d’oli de ginebre

      1 comentari a EXPOSICIÓ: els forns d’oli de ginebre

Els Forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-Roja d’Ebre

Dates: 11 de juliol al 13 d’octubre 2019

Lloc: Seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món, Barcelona

Contingut:  Riba-roja d’Ebre va esdevenir un important centre de producció d’oli de ginebre a l’època preindustrial, documentat ja des de principis del segle xvii. Us ho expliquem a la mostra de vitrina Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre. 

El municipi riberenc de Riba-roja d’Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d’elaboració d’oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L’oli de ginebre s’obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec, espècie arbòria germana del ginebre comú (Juniperus communis), i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides. Totes aquestes funcions i propietats de l’oli de ginebre van fer que Riba-roja d’Ebre n’esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l’època preindustrial. De tota manera, com que l’àmbit en el qual va ser més emprat és la veterinària, la principal ruta de comerç va ser cap al nord, vers les terres pirinenques, a través de les comarques de Lleida.

Aquesta mostra us parlarà de totes aquestes històries, d’aquest patrimoni etnogràfic del nostre passat. Però no tot és passat. La producció d’oli de ginebre encara és viva avui en dia. Així, un seguit de productes cosmètics i d’higiene personal ens mostraran que actualment l’oli de ginebre, després de tants segles de producció a Riba-roja d’Ebre, continua present a les nostres vides.

Més informació

(Visited 156 times, 1 visits today)

One thought on “EXPOSICIÓ: els forns d’oli de ginebre

  1. Pingback: JORNADES: Cicle de conferències sobre els forns d’oli de ginebre – InfoPAM

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *