L’explotació de l’EPLEFPA Perpignan Roussillon (Ensenyament Agrícola Públic dels Pirineus Orientals, a Perpinyà) realitzat des del 2009 un estudi tècnico-econòmic sobre el cultiu de plantes aromàtiques com a via de diversificació, en particular el del Romaní de Corbières.
En aquest marc i des del 2011, els estudiants de BTSA STA (especialitat de ciència i tecnologia d’aliments – Indústries Agroalimentàries), a través d’un mòdul pluridisciplinar en innovació, contribueixen al desenvolupament del sector de les plantes aromàtiques i medicinals (PAM), posant a punt productes innovadors, les formulacions i processos de fabricació dels quals es fan arribar al sindicat de productors de PAM dels Pirineus Orientals. D’aquesta manera aquests poden valoritzar les seves plantes transformant-les en productes gormands, regionals i diferenciats.
Després de 2 anys de treball de camp sobre el Romaní de Corbières, el 2013 dos productes van obtenir el reconeixement nacional: els “macarrons amb romaní” degustats als Saló d’Agricultura de Paris i el “Pomminé” (un condiment a base de suc de poma i romaní), que va rebre el 2on premi dels Trophées Pasteur de l’inovació a Besançon
El 2013 els estudiants van treballar amb col·laboració de 2 productors: Les Herbiers a Latour-Bas-Elne i M. Lucien Pagnier à Saint-Hippolyte (www.verveinebio.com). Han valoritzat l’alfàbrega i la marialluïsa a través de compotes, begudes de fruites i verdures, plats cuinats vegetarians i pastisseria salada i dolça.
Aquests productes es presentaran oficialment el mes d’abril de 2014 durant un seminari sobre les PAM , que tindrà lloc a l’institut de Théza, el 24 d’abril de 2014.
Aquest seminari constitueix la “primera trobada del sector de les PAM al departament”, aplegant productors, transformadors, laboratoris de recerca, institucions i empreses utilitzadores de PAM en els sectors de la cosmètica, salut i agroalimentació.