PROJECTE: ValuePam avança en la innovació i transferència de plantes silvestres a Portugal

ValuePAM és un projecte de cooperació internacional finançat amb fons FEDER per a la valorització de plantes aromàtiques i medicinals que integra entitats espanyoles, portugueses i franceses en el marc del programa Interreg SUDOE.

El comitè tècnic del projecte ValuePAM s’ha reunit aquesta setmana a Portugal, a la seu de l’Associació per a l’Estudi i Defensa del Patrimoni Natural i Cultural del Consell de Mértola (ADPM), per analitzar els avenços en el foment del sector de les plantes aromàtiques i medicinals (PAM) i realitzar visites a empreses locals especialitzades en la recollida, transformació i venda de PAM, amb l’objecte d’identificar i transferir bones pràctiques entre empreses del sector de les regions sòcies del projecte: Andalusia, Catalunya, Portugal i França (espai SUDOE).

En aquest cas, les empreses visitades han estat la Herdade de Vale Covo, en Corte Sines, al Parc Natural Vall del Guadiana; i la fàbrica de primera transformació del CEVRM, soci del projecte, a Castro Verde. Es tracta d’explotacions experimentals de domesticació d’espècies silvestres autòctones de PAM, que tenen el doble objectiu de mantenir la biodiversitat i millorar la rendibilitat comercial d’aquestes espècies, contribuint a l’economia local a través de la valorització comercial d’un recurs autòcton.

ValuePAM (Valorització de les Plantes Aromàtic-Medicinals silvestres: Gestió sostenible de la biodiversitat vegetal i desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals de l’espai SUDOE) és un projecte cofinançat en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant el programa Interreg SUDOE (programa de Cooperació Interreg VB Europa Sud-occidental).

El seu objectiu és millorar la gestió, planificació i posada en valor de les PAM i el seu ús com a eina de diversificació econòmica i desenvolupament sostenible dels espais naturals i zones rurals, i transferir els resultats obtinguts a les institucions públiques i privades implicades en la gestió de aquest recurs.

En aquest sentit, el projecte inclou accions d’investigació com l’anàlisi d’espècies de PAM silvestres presents a les regions sòcies del projecte, de cara a millorar la seva sostenibilitat a través d’una recollida sostenible que no les posi en perill i en garanteixi la reproducció natural; i accions de desenvolupament de l’economia local a través de la millora de la comercialització de PAM en els mercats nacionals i europeus.

Per això s’estan desenvolupant accions pilot, una de les quals s’ha realitzat a Catalunya, en col·laboració amb els socis francesos, per posar a punt una metodologia per avaluar les poblacions de genciana (Gentiana lutea) al Pirineu, perquè els gestors del territori puguin valorar si hi ha suficient recurs (arrel) que permeti un aprofitament silvestre sostenible. L’arrel de genciana es recol·lecta comercialment i es destina a l’elaboració de begudes i productes medicinals, sent un recurs natural d’alt valor.

Els resultats que s’estan obtenint en el projecte poden consultar al web www.valuepam.eu, i es presentaran públicament aquest any.

A Catalunya, es preveuen realitzar dues jornades participatives al febrer i març adreçada a actors del territori al Pirineu sobre la gestió del recurs i la utilització d’aquest com a eina de desenvolupament local, una reunió amb tècnics de l’administració forestal a l’abril i una jornada sobre expectatives comercials i models d’èxit per a espècies de recol·lecció silvestre al maig.

A més del CTFC, són socis del projecte, a Andalusia, la Fundació Andanatura per al Desenvolupament Socioeconòmic Sostenible, la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori de la Junta d’Andalusia; a Portugal, l’Associação de Defesa do Património de Mértola (ADPM) i el Centre d’Excelência per a Valorização dos Recursos Mediterrânicos (CEVRM); i el Conservatoire Botanique National des Pyrénées et de Migdia-Pirineus (CBNPMP) i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes (PNRPC), tots dos a França.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *