PUBLICACIÓ: dossier tècnic sobre biodiversitat cultivada

Ruralcat ha publicat el seu Dossier Tècnic núm.91 dedicat a la Biodiversitat cultivada

La biodiversitat cultivada és el resultat d’un llarg procés de selecció de llavors i plantes realitzada pels nostres agricultors en cada territori, de generació en generació, mitjançant pràctiques agrícoles tradicionals que, en alguns casos, també estan en risc de desaparèixer pels processos d’intensificació agrícola i industrialització del territori. Per aquest motiu, és important conservar aquest patrimoni genètic i encara ho és més conservar el patrimoni cultural associat i els aspectes etnobotànics, com poden ser les pràctiques agrícoles que feien servir els nostres avantpassats, remeis antics utilitzant plantes medicinals o receptes de cuina tradicional.

Hi ha diferents tipus de conservació:

  • Conservar ex situ és la conservació fora del lloc d’origen de la varietat, per exemple en un banc de germoplasma, un jardí botànic o un arborètum.
  • Conservar in situ és protegir l’àrea on es desenvolupen, per exemple en un parc
    nacional, i s’aplica sobretot a les espècies silvestres.
  • La conservació on farm és la realitzada per agricultors per a les espècies cultivades
    en les seves explotacions.

El dossier té els següents articles destacats:

  • Entrevista a josé T. Esquina Alcázar, que ha treballat com a expert durant 30 anys per a l’Organització de las Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), exercint funcions com a secretari general de la Comissió Intergovernamental sobre Recursos Genètics per a l’Agricultura i l’Alimentació, secretari del Tractat Internacional de Recursos Fitogenètics i president del Comitè d’Ètica per a l’Agricultura i l’Alimentació.
  • El Pla d’Acció de la biodiversitat cultivada de Catalunya
  • Les entitats i les associacions com a motor de canvi.
  • Cuina i biodiversitat

Entre les entitats esmentades n’hi ha que treballen amb espècies silvestres:

  • Arboreco (fruits silvestres).
  • Ecomercaderet (espècies silvestres utilitzades tradicionalment en la comarca de l’Anoia)
  • SIGMA-Banc de llavors de la Garrotxa (conserva també flora silvestre singular o amenaçada
    dins l’àmbit català).
  • Col·lectiu Eixarcolant (Treballen per fomentar la recuperació dels usos de la vegetació silvestre i per determinar-ne el potencial de cultiu en el marc d’un model agroecològic).
  • Unitat de Botànica de la Facultat de biologia, Universitat de Barcelona (Documentació, recuperació i divulgació del coneixement tradicional relatiu a la biodiversitat, incloent espècies silvestres i varietats agrícoles tradicionals, així com la seva conservació i avaluació del potencial de cultiu).

i específicament amb plantes aromàtiques i medicinals:

Accedir a la publicació

(Visited 156 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *