Ruralcat ha publicat el seu Dossier Tècnic núm.91 dedicat a la Biodiversitat cultivada
La biodiversitat cultivada és el resultat d’un llarg procés de selecció de llavors i plantes realitzada pels nostres agricultors en cada territori, de generació en generació, mitjançant pràctiques agrícoles tradicionals que, en alguns casos, també estan en risc de desaparèixer pels processos d’intensificació agrícola i industrialització del territori. Per aquest motiu, és important conservar aquest patrimoni genètic i encara ho és més conservar el patrimoni cultural associat i els aspectes etnobotànics, com poden ser les pràctiques agrícoles que feien servir els nostres avantpassats, remeis antics utilitzant plantes medicinals o receptes de cuina tradicional.
Hi ha diferents tipus de conservació:
- Conservar ex situ és la conservació fora del lloc d’origen de la varietat, per exemple en un banc de germoplasma, un jardí botànic o un arborètum.
- Conservar in situ és protegir l’àrea on es desenvolupen, per exemple en un parc
nacional, i s’aplica sobretot a les espècies silvestres. - La conservació on farm és la realitzada per agricultors per a les espècies cultivades
en les seves explotacions.
El dossier té els següents articles destacats:
- Entrevista a josé T. Esquina Alcázar, que ha treballat com a expert durant 30 anys per a l’Organització de las Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), exercint funcions com a secretari general de la Comissió Intergovernamental sobre Recursos Genètics per a l’Agricultura i l’Alimentació, secretari del Tractat Internacional de Recursos Fitogenètics i president del Comitè d’Ètica per a l’Agricultura i l’Alimentació.
- El Pla d’Acció de la biodiversitat cultivada de Catalunya
- Les entitats i les associacions com a motor de canvi.
- Cuina i biodiversitat
Entre les entitats esmentades n’hi ha que treballen amb espècies silvestres:
- Arboreco (fruits silvestres).
- Ecomercaderet (espècies silvestres utilitzades tradicionalment en la comarca de l’Anoia)
- SIGMA-Banc de llavors de la Garrotxa (conserva també flora silvestre singular o amenaçada
dins l’àmbit català). - Col·lectiu Eixarcolant (Treballen per fomentar la recuperació dels usos de la vegetació silvestre i per determinar-ne el potencial de cultiu en el marc d’un model agroecològic).
- Unitat de Botànica de la Facultat de biologia, Universitat de Barcelona (Documentació, recuperació i divulgació del coneixement tradicional relatiu a la biodiversitat, incloent espècies silvestres i varietats agrícoles tradicionals, així com la seva conservació i avaluació del potencial de cultiu).
i específicament amb plantes aromàtiques i medicinals:
- Grup de plantes aromàtiques i medicinals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (apliquen plans de gestió adaptats a aquelles espècies que encara ara es recol·lecten per tal de garantir el seu aprofitament sostenible i identifiquen aquelles poblacions silvestres singulars dels nostres territoris que tenen demanda comercial reconeguda per passar-les a cultiu).
- Associació Centre de Conservació de Plantes Aromàtiques i Medicinals de l’Alt Pirineu (recuperació i la conservació de les llavors plantes aromàtiques locals que han caigut en desús o estan en perill d’extinció per la seva recol·lecció desmesurada i incorrecta, complementa amb la recuperació de la memòria etnobotànica de l’Alt Pirineu i la seva divulgació).