Des de fa 10 estius, unes 4,5 ha de l’Alt Urgell es tenyeixen de color violat gràcies a les lavàndules que en Joan Cerdanya, de Cal Margarit, cultiva a 1.200 metres, a Montan de Tost. Principalment, cultiva lavanda fina (Lavandula angustifolia) i lavandí (Lavandula x intermedia), i també, en menor mesura, sàlvia, tot certificat en ecològic.
A la mateixa finca, en Joan compta amb la seva pròpia destil·leria, d’on obté els olis essencials d’aquestes plantes, així com l’hidrolat, que serveix de base per a l’elaboració de diversos productes de cosmètica i higiene (gel, xampú, crema, sabó, colònia, ambientador…); i fins i tot, fa dos anys va treure al mercat una cervesa.
Així comença aquest article, que ens explica les diferències entre espígol, lavanda i lavandí, aspectes del seu cultiu i destil·lació, així com la seva estratègia d’elaboració i vendes
Autora: Maria Carreras
Font: La Terra, Unió de Pagesos.