ARTICLE: La cooperativa Sambucus combina producció d’aromàtiques amb oportunitats laborals

Sambucus, a Sant Pere de Torelló (Osona) és una cooperativa agro-gastronòmica que produeix infusions ecològiques i vetlla per donar oportunitats laborals a gent amb risc d’exclusió social.

S’encarreguen de gestionar les terres del mas, on cultiven més de quaranta espècies d’herbes aromàtiques, la majoria d’origen mediterrani. Produeixen infusions ecològiques de tota mena. Tot ho fan manualment, tant la producció com la recol·lecta i l’envasament.

Al capdavant de la plantació hi ha en Toni Juclà, un dels quatre socis de la cooperativa. Pagès de professió i integrador social de formació.

La cooperativa es va crear fa més de dotze anys amb dues línies principals de negoci, un restaurant a Manlleu, on hi ha la seu, i cuines col·lectives per a diferents entitats. Poc després, hi van afegir el vessant agrari, amb horts i les plantes aromàtiques. I tots els projectes, impulsats amb un esperit social que els fan ben únics i que donen feina a una quinzena de persones.

Per assecar les plantes fan servir un assecador solar, construit en una antiga cort de porcs. A la teulada, hi ha uns panells aïllants, amb un espai de deu centímetres. L’aire hi circula i s’escalfa amb el sol. Això, amb l’ajut d’uns ventiladors, fa que hi hagi una temperatura constant de quaranta graus, l’òptima perquè les fulles s’assequin sense que perdin les qualitats.

Les emmagatzemen en uns grans pots, descarten les fulles “lletges”, com ara les que tenen fongs, les trituren i les mesclen per a fer les infusions. De poliol, farigola, menta, depurativa, digestiva, refrescant… I la més sorprenent de totes, el caldo silvestre, que és salada.

L’envasament també el fan manualment. Acostumen a fer cent bossetes l’hora, però també a granel. En venen a particulars, a botigues ecològiques, restaurants, bars i també a alguna cafeteria.

L’equip té assumit que, ara mateix, la plantació no és econòmicament rendible perquè és massa petita. Creixen a poc a poc, no tenen cap mena de pressa. Enguany, serà la primera vegada que tindran un pla comercial. Augmentaran la producció, contractaran algú més i cercaran nous clients. Si hi ha beneficis, els invertiran en el projecte perquè no se’n volen lucrar.

Font: Pol Baraza Curtichs, Vilaweb. Sambucus, infusions solidàries que capgiren vides

(Visited 56 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *