ARTICLE: situació de la producció de plantes aromàtiques i medicinals a França durant el 2015

Franceagrimer ha publicat una nota de conjuntura de la campanya 2015 de les plantes aromàtiques i medicinals a França. Per establir aquesta nota, s’han entrevistat una quinzena d’empreses de tot el territori francès entre el 25 de setembre i el 9 d’octubre del 2015. Altres informacions qualitatives s’han obtingut durant l’estiu i tardor durant reunions al territori. Pel que fa als olis essencials, les informacions provenen principalment del Comité Interprofessionnel des Huiles Essentielles Françaises (CIHEF).

La nota dóna informacions sobre les condicions de producció (temperatures récord, l’estat sanitari dels cultius, particularitats de la lavanda/lavandí, els bons rendiments en conjunt), els mercats i la producció d’olis essencials de les lavandes, lavandins i sàlvia romana.

Alguns dels punts més remarcables:

PRODUCCIÓ

  • Sempre hi ha cultius afectats per plagues i malalties, però els danys s’han limitat a zones precises.
  • Les males herbes no s’han desenvolupat tant degut a la sequera.
  • Les condicions sanitàries han estat bones en un conjunt, tot i això les lavandes han sofert forts atacs amb pèrdues del 30 al 50% al plateau d’Albion a la Drôme.
  • S’han constatat bons rendiments en cultius d’irrigació, mentre que en els cultius de secà els rendiments han estat mediocres o molt justos en plantes medicinals, però molt bons en plantes perfumeres.
  • En recol·lecció silvestre, degut a la sequera i la calor, algunes plantes no s’han pogut aprofitar.

MERCAT

  • En general, les vendes són estables o han augmentat lleugerament durant l’any 2015. Els mercats estan estables i la demanda és important.
  • Aquesta demanda francesa no es satisfà en el cas de les plantes seques, olis essencials, brots…per tant cal recórrer a la importació tenint en compte que l’oferta francesa és insuficient i els preus estrangers són més avantatjosos.
  • Es constaten algunes restriccions, sobretot en ecològic, on la precisió de les anàlisis fa que es detectin residus que no s’han fet servir als cultius i això comporta un seriós problema a nivell de la comercialització.
  • En el cas de les plantes aromàtiques, cal esmentar un problema de toxicitat degut a les males herbes presents als productes comercialitzats. Amb la reducció de les solucions de tractament, el recurs del desherbatge manual comportat que s’incrementin els costos de producció.

OLIS ESSENCIALS

  • Pels lavandins (Lavandula x hybrida), es preveu un augment de més del 8% a la collita del 2015 (1.330 T) en comparació al 2014. Ja al 2014 va haver un increment de més del 16% respecte el 2013.
  • Per les lavandes (Lavandula angustifolia), s’anuncia una alça del 30% de la producció amb una collita del voltant de 70-75 T durant el 2015, amb diferències marcades en funció de les zones de producció.
  • Per la sàlvia romana (Salvia sclarea), la collita del 2015, tot i la sequera de finals de primavera, estaria entre 15-20 T, essent excedentària en referència a la demanda existent.

Més informació

(Visited 72 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *