PROGRAMA
1er. día
Botanica aplicada. Distribució de flora útil.
Principals espècies recol.lectades – Espècies domèstiques i comercials – Potencial de cultiu de noves especies.
Recol.lecció silvestre sostenible – Estacionalitat – Bones pràctiques recomanades – Normativa aplicable
Recol.lecció, cultiu, transformació (assecat, refrigeració, congelació) i conservació de les plantes.
Sortida de reconeixement de flora remeiera. Identificació.
Com convertir una idea en una realitat professional: requisits legals.
Desil.lació i olis essencials.
El planter a partir de llavors i esqueixos.
Les plagues i malalties: preparats naturals amb herbes.
2on día
PLANTES PER A LA CUINA
Preparats alimentaris: espècies i aromes per a la cuina, condiments, olis, vinagres aromatitzats, sals aromatitzades, vi medicinal, licors, olis essencials a la cuina, begudes refrescants, sucs…
Identificarem, collirem i triarem les plantes de l’hort i silvestres; les cuinarem i menjarem.
Fonts d’informació.
3er día
PLANTES MEDICINALS
Fitoteràpia i principis actius. Principals patologies i el seu tractament.
Formulacions. Ingredients i additius naturals. Utensilis necessaris. Tipus d’envasos.
Problemàtica dels preparats amb ingredients naturals i sense additius.
Preparats medicinals: xarops, infusions,, decoccions, olis, cataplasmes, maceracions, bafs, banys, col.lutoris, ungüents, aromateràpia…
Aparell circulatori, locomotor, respiratori, genital i urinari, digestiu. – Sistema immunitari, nerviós – Dolor e inflamació – Colesterol i glucosa – Obesitat – Al.lèrgies – Migranyes – Hipertensió.
Fonts d’informació.
4rt dia
PLANTES PER A LA PELL. COSMÈTICA
Plantes amb propietats per la pell. Formulacions. Ingredients i additius naturals. Utensilis necessaris. Tipus d’envasos. Problemàtica dels preparats amb ingredients naturals i sense additius.
Preparats cosmètics, macerats oliosos d’oli vegetal amb herbes i olis essencials, ungüents, exfoliant, cremes nutritives, cremes facials i de mans, emulsions, bàlsams labials, desodorants, pasta de dents, sabons, gels, xampús, tònics, perfums, macerats en alcohol, locions, mascaretes, preparats solars i repel.lents d’insectes, infantil, olis per massatge, sals de bany amb olis essencials, sabons de glicerina…
Fonts d’informació.
- Aquest curs es realitza en plena natura a la vora d’una zona boscosa i d’un hort de fruites, verdures i plantes aromàtiques. L’objectiu principal del curs és donar a conèixer les principals plantes aprofitables interessants que hi creixen i apareixen. Descobrir noves espècies de gran potencial. Conèixer els seus usos tradicionals i aplicacions actuals. Aprendre les característiques del seu cultiu ecològic i com fer-ne una gestió i recol.lecció sostenible. La viabilitat d’algunes espècies per formar part d’un producte alimentari, medicinal, cosmètic o de control de plagues. Aprofundir en la transformació i l’elaboració de productes a base de plantes. Informar dels requisits legals i normativa per un obrador i per diversos productes a base de plantes.
|