CURS: Preparats i remeis casolans amb plantes a càrrec de Fitomon

20a edició. Preparats i remeis casolans amb plantes comestibles, medicinals i cosmètiques

Dates: 13 d’abril, 4 de maig i 1 i 29 de juny de 2024, de 10:00 a 17:00 h.

Lloc: Argençola (Anoia, Barcelona)

Contingut:

  • 1r dia: Botànica. Sortida de reconeixement de flora. Requisits legals. Recol·lecció, cultiu, transformació i conservació
  • 2on dia: Plantes per la cuina.
  • 3r dia: Plantes medicinals. Formulació i preparats
  • 4rt dia: Plantes per la pell. Cosmètica. Preparats.

A càrrec de: Astrid van Ginkel, llicenciada en Farmàcia i Màsters en Biologia. Especialista en plantes útils.

Preu: 260 €

Contacte i inscripcions: astrid@fitomon.com

:

 

 

PROGRAMA

1er. día

Botanica aplicada. Distribució de flora útil.
Principals espècies recol.lectades – Espècies domèstiques i comercials – Potencial de cultiu de noves especies.
Recol.lecció silvestre sostenible – Estacionalitat – Bones pràctiques recomanades – Normativa aplicable
Recol.lecció, cultiu, transformació (assecat, refrigeració, congelació) i conservació de les plantes.
Sortida de reconeixement de flora remeiera. Identificació.
Com convertir una idea en una realitat professional: requisits legals.
Desil.lació i olis essencials.
El planter a partir de llavors i esqueixos.
Les plagues i malalties: preparats naturals amb herbes.

2on día
PLANTES PER A LA CUINA
Preparats alimentaris: espècies i aromes per a la cuina, condiments, olis, vinagres aromatitzats, sals aromatitzades, vi medicinal, licors, olis essencials a la cuina, begudes refrescants, sucs…
Identificarem, collirem i triarem les plantes de l’hort i silvestres; les cuinarem i menjarem.
Fonts d’informació.

3er día 
 PLANTES MEDICINALS 
Fitoteràpia i principis actius. Principals patologies i el seu tractament.
Formulacions. Ingredients i additius naturals. Utensilis necessaris. Tipus d’envasos.
Problemàtica dels preparats amb ingredients naturals i sense additius.
Preparats medicinals: xarops, infusions,, decoccions, olis, cataplasmes, maceracions, bafs, banys, col.lutoris, ungüents, aromateràpia…
Aparell circulatori, locomotor, respiratori, genital i urinari, digestiu. – Sistema immunitari, nerviós – Dolor e inflamació – Colesterol i glucosa –  Obesitat – Al.lèrgies – Migranyes –  Hipertensió.
Fonts d’informació.

4rt dia

 PLANTES PER A LA PELL. COSMÈTICA
Plantes amb propietats per la pell. Formulacions. Ingredients i additius naturals. Utensilis necessaris. Tipus d’envasos.  Problemàtica dels preparats amb ingredients naturals i sense additius.
Preparats cosmètics, macerats oliosos d’oli vegetal amb herbes i olis essencials, ungüents, exfoliant, cremes nutritives, cremes facials i de mans, emulsions, bàlsams labials, desodorants, pasta de dents, sabons, gels, xampús, tònics, perfums, macerats en alcohol, locions, mascaretes, preparats solars i repel.lents d’insectes, infantil, olis per massatge, sals de bany amb olis essencials, sabons de glicerina…
Fonts d’informació.

  • Aquest curs es realitza en plena natura a la vora d’una zona boscosa i d’un hort de fruites, verdures i plantes aromàtiques. L’objectiu principal del curs és donar a conèixer les principals plantes aprofitables interessants que hi creixen i apareixen. Descobrir noves espècies de gran potencial. Conèixer els seus usos tradicionals i aplicacions actuals. Aprendre les característiques del seu cultiu ecològic i com fer-ne una gestió i recol.lecció sostenible. La viabilitat d’algunes espècies per formar part d’un producte alimentari, medicinal, cosmètic o de control de plagues. Aprofundir en la transformació i l’elaboració de productes a base de plantes. Informar dels requisits legals i normativa per un obrador i per diversos productes a base de plantes.
(Visited 59 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *