NOTICIA: els esforços dels productors d’estevia comencen a tenir resultats

Hi ha més de 200 productors d’estèvia a Andalusia, que cultiven al voltant de 40 hectàrees i produeixen uns 120.000 kg anuals. Des del mes de febrer que s’han estat mobilitzant davant de la Junta de Andalucía per demanar que les administracions nacional i autonòmiques donin marxa enrere en la mesura d’establir una alera sanitària per la venda de fulles seques. Des de finals de l’any passat, Salut va començar a multar els petits comerços, inclosos herbolaris, on es venia estèvia en fulles directament comercialitzada pels productors.

La demanda d’autorització es recolza en el fet que a Alemanya es poden comercialitzar les fulles d’estèvia pel consum humà a tota Europa. Aleshores, perquè a Espanya posen una alerta alimentària per fer exactament el mateix?.

Mitjançant unes 50.000 signatures han sol·licitat la “liure comercialització de les fulles d’estèvia com aliment tradicional”.

D’altra banda, el Jutjat del Contenciós Administratiu número 4 de Granada va anul·lar aquest passat maig la sanció imposada per la Consejería de Salud de la Junta de Andalucí a l’empresa Stevigran, per la utilització de la fulla d’estèvia. La sentència judicial estima les alegacions de l’empresa i es recolza en la legislació i jurisprudència dels països de la Unió Europea per establir que l’estèvia és un aliment que es consumia amb anterioritat al 1997, any en que va entrar en vigor el reglament comunitari que va fixar que els nous productes (novel food) han de sol·licitar a les autoritats sanitàries permís pel seu consum i comercialització.

En consecuència, es probable que a partir d’ara l’informe de l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN), de 25 de març de 2015, en que l’estèvia requeria autorització de comercialització sota el reglament de nous aliments, no sigui aplicable perquè va en contra de la jurisprudència mencionada en considerar-se que NO ÉS UN NOU ALIMENT, i per tant no està subjecte a autorització.

Tanmateix, AECOSAN no s’ha pronunciat al respecte.

FONT: La Opinión de Málaga, 5 de març 2017 / El Mundo, 16 de maig 2017

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *