PROJECTE: associació milfulles, agroecologia per empoderar les dones

Els horts són espais per practicar l’agricultura a petita escala ubicats en zones urbanes o periurbanes, però també poden ser una eina política per combatre la injustícia estructural, de desenvolupament local, integració de col·lectius amb risc d’exclusió i cohesió social a través d’activitats educatives i lúdiques, i alhora productives, que generen un teixit de noves relacions i noves oportunitats. Aquest és el cas de l’hort de l’Associació Milfulles, situat a Salt (Gironès).

El projecte Milfulles, liderat per Pilar Martínez, va sorgir entre els anys 2012 i 2013, amb la intenció de cultivar plantes aromàtiques a Juià (Gironès). Coordinant un pla comunitari a Salt, va trobar un hort on trasplantar part del cultiu, i va associar-se amb l’Isaac Bosch (Comissió Pagesa de l’Ateneu Popular de la Coma Cros) i amb l’Enric Cassú, educador ambiental a les hortes, tot creant l’Associació Millfulles.

A l’Associació Milfulles fan una ferma aposta pel desenvolupament local sostenible i l’empoderament de les dones a partir del cultiu de la terra, i la promoció d’un estil de vida saludable i en harmonia amb el nostre entorn. Les hortes són una gran eina per a la transformació a petita escala del nostre sistema alimentari; volen potenciar la producció local alhora que contribuïm a fer front a l’emergència climàtica i als desafiaments mediambientals, socioeconòmics i sanitaris. També volen donar valor a un espai tan ric i generós com són les hortes de Salt recuperant la seva història i promovent l’organització d’hortolans i hortolanes, unint esforços amb altres agents del territori com la Comunitat de Regants, les entitats que treballen dins de l’àmbit socioeducatiu i, evidentment, l’administració local.

Dins de Milfulles tenen dues grans línies d’actuació. Una és la línia productiva, que pretén oferir oportunitats d’inserció laboral a dones principalment. Una segona línia d’actuació, és la formació i la divulgació per traslladar als hortolans i hortolanes la necessitat de practicar l’agroecologia a les hortes i donar eines per fer-ho; i també per divulgar entre la població en general les virtuts i els usos de les plantes medicinals alhora que donem a conèixer la història de les hortes i la seva riquesa, i fer consciència sobre la importància d’un espai que ens dona aliment de qualitat però també ens aporta molts beneficis al nostre benestar.

Podeu veure l’entrevista sencera a l’article del Punt Avui, del 20 de juliol 2021

(Visited 933 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *