CURS: Etnobotànica aplicada a l’escola agrària de Tàrrega

Etnobotànica aplicada: Aprofitament integral de la vegetació del territori

Dates: del 6 de maig fins al 26 de novembre 2022. L’horari establert és de 9:00 h a 19:30 h els divendres i de 9:00 h a 14:00 h els dissabtes

  • Bloc I – 6/5/2022 al 16/7/2022
  • Bloc II – 7/10/2022 al 26/11/2022

Lloc: Escola Agrària de Tàrrega (Urgell, Lleida)

Contingut: Cada cop són més les persones i projectes que es fonamenten en la utilització d’espècies silvestres comestibles, tant en l’àmbit alimentari, medicinal, cosmètic, artístic o lúdic. Tanmateix, aquest creixent interès per la recuperació i actualització dels coneixements tradicionals de la vegetació local no ha anat acompanyat, fins al moment, d’una formació específica, àmplia i rigorosa, que permeti a qui ho desitgi adquirir les eines necessàries que li permetin desenvolupar amb rigor els seus projectes.

Bloc I
– Etnobotànica i biodiversitat.
– Identificació i aspectes botànics.
– Plantes de la resta del món. Potencial de cultiu i aprofitament.
– Recol·lecció silvestre i conservació de flora.
– Com llegir el paisatge, geobotànica. Les plantes, el sòl i les persones.
– Cultiu de varietats tradicionals.
– Cultiu de plantes silvestres.
– Equipament per a la collita i transformació de PAM.
– Maquinària en petit productor.
– Transformació i Conservació de les matèries primeres, tecnologia associada. Equipament d’assecatge i extracció i productes alimentaris.
– Destil·lació, metodologia, mercat, equipament i tecnologia associada.

Bloc II
– Usos alimentaris / gastronomia / nutrients.
– Etnobotànica. Usos tradicionals medicinals. L’evolució dels usos de les plantes.
– Compostos dels vegetals en l’aspecte medicinal.
– Introducció a la fitoteràpia.
– Compostos dels vegetals en l’aspecte nutricional.
– Altres usos: lúdics, arquitectònics, folklòrics, industrials, màgic – religiosos.
– Tints vegetals.
– Cistelleria.
– Tendències globals, oportunitats i amenaces.
– Innovacions derivades dels coneixements etnobotànics.
– Valor afegit, estratègia comercial i màrqueting. Estratègies divulgatives. Comunicació. Ètica.
– Emprenedoria. Projectes. Recursos. Subvencions.
– Comercialització de les plantes silvestres i cultivades i els seus derivats.
– Punts crítics de tota la cadena. Qualitat i Seguretat.
– Aspectes legals.

Organitzat per: EA Tàrrega , Fitomón i el Col·lectiu Eixarcolant

Preu: La formació completa té un cost de 300 € (150 € cada bloc)

Inscripció: 973 310 715, e-mail mireia.pinol@gencat.cat

Més informació

Programa

(Visited 197 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *