PROJECTE: adaptació de nous fruits del bosc a la cosmètica i alimentació

Araberries és un projecte participat per la Universitat de Saragossa, l’empresa Zerya Producciones sin Residuos y la productora Fruit Luxury, i finançat el Fons Europeu Feder i el Govern d’Aragó. Aquest projecte ha aconseguit adaptar varietats silvestres de fruits del bosc pel seu ús a les indústries de cosmètica i alimentació.

L’objectiu és implantar aquest tipus de cultis en zones d’alta muntanya i oferir una alternativa als agricultors aragonesos de fruita.

Les espècies que s’han treballat són: Arònia (Aronia melanocarpa), saüc (Sambucus nigra), corner (Amelanchier ovalis), i la mora (Rubus ulmifolius).  Des de fa 2 anys s’ha estat assajant el seu cultiu en uns 800 m2 de superfície a les localitats d’Albalat de Cinca i Benasc (Osca), on s’ha aconseguit la seva producció òptima i sostenible, mitjançant el control biològic i la nutrició vegetal per obtenir el fruit sense pesticides.

De moment els primers resultats s’adrecen al seu ús en l’àmbit dermatològic (propietats antioxidants) i la transformació alimentària (guarnició, melmelades, complements alimentaris, etc.), mentre que l’adequació al consum en fresc encara s’ha de polir. La arònia i la mora es posiciones entre les fruites amb més propietats antioxidants i els seus extractes bioactius es poden emprar per l’elaboració de tractaments anti-edat o cremes antiinflamatòries.

Un cop s’han obtingut els extractes, la polpa es pot reutilitzar a la indústria alimentària, però els seus compostos fenòlics (amargants) han retardat la seva posada al mercat i pel seu consum en fresc.

Font: Alimarket non Food – 27/01/2020

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *