PROJECTE: emprenedors i alumnes del projecte Herbartis coneixen empreses productores de Catalunya

Uns 30 emprenedors i estudiants vinguts de França, Espanya, Portugal i Itàlia van coincidir a la “Mobilitat Transnacional” que va tenir lloc a Catalunya del 27 de Febrer al 3 de març 2017.

Aquesta mobilitat forma part de “HERBARTIS – Adult Tranining on Handicraft Production of Medicinal and Aromatic Plants”, un projecte aprovat per la Comissió Europea en el marc del Programa europeu 2014-2020 (acció KA2 Associacions Estratègiques), dedicat a l’enfortiment de noves vies per a l’educació i formació de productos de plantes aromàtiques i medicinals.

Els participants van tenir l’oportunitat de visitar explotacions i empreses del sector de les plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya: Riera Villagrasa, un viver amb un hivernacle d’uns 400 metres quadrats amb instal·lacions d’alta tecnologia i Herbes de Can Riera, que cultiva plantes i flors pel mercat alimentari; El Parc de les Olors del Serrat, que aplica al cultiu de PAMs els principis de la franquícia comercial per promocionar beneficis socials més enllà del benefici privat, i fa també un tipus de turisme verd; Bernau Herbes, Herbes de la Conca i Concaromis, que cultiven romaní, timó, sàlvia, equinàcia, safrà i moltes altres plantes i elaboren una àmplia gamma de productes com ara infusions, sal aromatizada, mel, oli, vinagres, pasta o xocolata.

El Centre Tecnològic Forestal de Cataluny (CTFC), soci del projecte HERBARTIS, va organitzar un seminari tècnic anomenat “Innovació en la producció i venda de plantes aromàtiques” a la seva seu central. Eva Moré (CTFC) va il·lustrar el projecte HERBARTIS i 2 projectes relacionats en nom dels seus coordinadors: Good Herbs (Integració de noves pràctiques i nous mètodes de formació professional en la transformació de plantes medicinals i pel sector alimentari) i Greenfoodec (Tecnologies per la conservació i descontaminació microbiana d’alta qualitat en herbes i espècies). Els altres ponents van ser Ricard Guiu, que va parlar d’energies renovables i assecadors amb energia solar, i Jesús Cía, que va parlar sobre l’empresa Josenea, un centre especialitzat en la creació d’oportunitats d’ocupació amb petits projectes de negoci relacionats amb el cultiu de plantes aromàtqiues i la seva transformació en productes alimentaris, cosmètics i activitats de turisme. També van tenir ocasió de conèixer la gama de productes alimentaris d’altres productors gràcies al showroom i tastet ofert pel seminari

Com és usual, el darrer dia de la mobilitat es van dedicar a fer grups de treball amb alumnes i professors de cada nacionalitat els quals van poder comparar i discutir temes relacionast amb el sector de les PAM: legislació, equipaments, tradicional versus innovador, mètodes de cultiu, i garantia de qualitat en producció artesana i ecològica.

El país líder d’aquest projecte és Espanya, representat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya – CTFC. Els altres socis són: d’Espanya també l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries – IRTA; de França, l’Université Europeéene Senteurs et Saveurs-UESS; de Portugal, l’Associação para o Desenvolvimento do Concelho de Moura – ACDMoura; y d’Itàlia, l’Associació “Le Terre dei Savoia” Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura – CRA-FSO.

La propera activitat del projecte serà la mobilitat transnacional a Itàlia organitzada per Terre dei Savoia i CRA-FSO i que tindrà lloc a les regions del Piemont i Ligúria del 10 al 14 d’abril.

Més informació de la mobilitat

Més informació del seminari tècnic

 

(Visited 73 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *